Fredrikstad bryggeri mottar Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid. Bryggeriet viser at bruk er avgjørende for bevaring.
Kulturminnefondets nasjonale plakett overrekkes til utvalgte prosjekter som har utmerket seg særskilt i bevarings- og formidlingsarbeid, hvor eieren har fått støtte av Kulturminnefondet. Plaketten viser at tiltaket er gjennomført på en svært god faglig måte.
– Fremtidig bruk av kulturminnet er avgjørende for bevaring. Næringsutvikling som lykkes i et kulturhistorisk miljø, gir muligheter for å holde kulturminnet i stand også i framtiden, sier statssekretær Maren Hersleth Holsen i Klima- og miljødepartementet.
Lokalhistorisk verdi
Holsen besøkte bryggeriet torsdag sammen med Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.
– Eierne mottar plaketten for den store innsatsen som er lagt ned i bevaring og utvikling av Gamle Fredrikstad bryggeri. Det industrielle kulturminnet har en høy lokalhistorisk verdi. Det er prisverdig at eierne setter stedet i stand for å holde det åpent for allmennheten og i bruk, sier Bjørgen under tildelingen.
Millionstøtte
Fredrikstad bryggeri har mottatt totalt 1.916.000 kroner fra Kulturminnefondet. Tilskuddene har bidratt til at eierne kan sette i stand fasaden til sitt originale utseende, slik bryggeriet var da det sto ferdig i 1878.
– Kulturminner er ikke-fornybare ressurser, og det er viktig for eierne, samfunnet og fremtiden at mest mulig blir satt i stand. Å ta vare på kulturarven er bra for miljøet, gir kunnskap om historien og skaper aktivitet og arbeidsplasser. På denne måten bidrar Kulturminnefondet til å gi historien liv, sier Holsen.
Sosialt møtested
Fredrikstad bryggeri er et særlig viktig lokalhistorisk kulturminne, og er det best bevarte av de gamle bryggeriene i Østfold. I dag brukes bryggeriet til selskapslokale, lager, mikrobryggeri og dagsenter for Kirkens Bymisjon. De 19 eierne, som alle bor i nærområdet, er engasjerte for å ta vare på og utvikle bryggeriet, som de omtaler som en viktig identitetsbærer for Fredrikstad.
– Vi synes det er godt kulturvern å bevare de klassiske bryggerilokalene som et treffsted både for nærmiljøet og hele byen, forteller eierne.
Andre prosjekter som har mottatt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid:
- Dampsentralen i Ilsviken, Trondheim
- Ungdomshuset Folkvang, Gran
- Borgengården, Skien
- Botn skysstasjon, Vinje
- Grimo trekai ved Hardangerfjorden
- Grøna skysstasjon, Toten
- SS Solrik
Vårt søknadssenter finner du på www.kulturminnefondet.no/soknad