Aktuelt

Ukategorisert

Frogner kino er nyåpnet

Jan Vardøen og Tove Kampestuen tok jobben med å tilbakeføre Oslos første kommunale kino, slik den var under åpningen i 1926. 

Frogner kino ble tegnet av Kristen Tobias Rivertz og innredet av arkitekt Lars Backer.

1920-tallet var storhetstiden for atmosfæriske kinoer. Atmosfæriske kinoer skulle gi opplevelsen av å sitte utendørs i historiske omgivelser. Relativt få atomosfæriske kinoer er bevart, noe som gjør den atmosfæriske kinoens verdi av betydning også internasjonalt. Backer valgte seg ut Akropolis da han tegnet Frogner kino.

Den atmosfæriske kinoen er nå gjenåpnet som en arena for kulturformidling, tilgjengelig for allmennheten.

Kinoanlegget var banebrytende i sin tid, med høy arkitektonisk og håndverksmessig kvalitet. Interiør og dekor var spesialdesignet for Frogner kino.

Med Frogner kino vil Vardøen og Kampestuen hylle den kollektive filmopplevelsen med å vise innslag av alle sjangre, inkludert stumfilmkonserter med levende musikk fra orkestergraven og jevnlige 35 mm-visninger.

Kinoprogrammet inneholder stumfilmvisninger med levende musikk fra orkestergraven.

Frogner kino har under istandsettingen vært en arena for inkludering.

Flere syriske asylsøkere har vært en stor ressurs i arbeidet med Frogner kino. De syrisk håndverkerne fikk under stående applaus heder og ære under feståpningen.

Med hver sin saks åpnet de syriske håndverkerene Frogner kino.

Støttet av Kulturminnefondet

Frogner kino har mottatt støtte fra flere bidragsytere. Kulturminnefondet ga et tilsagn om tilskudd på en halv million. I den faglige vurderingen var planen om den kulturelle arenaen for allmennheten vektlagt.

Les mer om Frogner kino her, eller les om flere prosjekter støttet av Kulturminnefondet