Ukategorisert

MK Faxsen får over en halv million kroner i støtte fra Kulturminnefondet

Tirsdag overrakk styreleder i Kulturminnefondet Hanne Kristin Jakhelln det synlige beviset for støtten til glade og overraskede eiere.
– En kjærkommen støtte! Dette gjør det mulig å gjennomføre planlagte tiltak, sier Idar Henriksen som er daglig leder i Stiftelsen Faxsen.

MK Faxsen er i behov for en større restaurering, og Kulturminnefondet bidrar med 625 000 kroner som skal støtte arbeidet.

Skandferkutteren er opprinnelig er bygd som fiske- og fraktfartøy i 1916 ved datidens største trebåtbyggeri i Norge – Nils Skandfers trebåtbyggeri i Kulstadsjøen. Den er i aktiv bruk, og mange har glede av den. 

Idar Henriksen daglig leder i Stiftelsen Faxsen og Hanne Kristin Jakhelln styreleder i Kulturminnefondet.

På slipp: Faxsen ligger på slipp på Saltdal Verft.

Brukes til kystkulturopplevelser

Faxsen har passasjersertifikat til 36 passasjerer og benyttes i dag til kystkulturopplevelser. Fartøyet er i dag er nærmest identisk slik den framsto etter ombygging og forlenging i 1956. Den regnes for å være en av Norges best bevarte veteranfiskebåter.  

Stiftelsen Faxsen har lagt ombyggingen i 1956 til grunn for vernearbeidet, og Faxsen står også på Riksantikvarens liste for bevaring.  

Aktiv bruk: Faxsen har passasjersertifikat til 36 passasjerer og benyttes i dag til kystkulturopplevelser.

Det er bra at MK Faxen er gjort tilgjengelig for et større publikum gjennom den aktive bruken. Vi ønsker å støtte prosjektet med
625 000 kroner, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet.

 

Andre verdenskrig og rekvisisjon

Fartøyet ble rekvirert av okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, og ble da tatt i brukt som vaktfartøy i Trondheimsfjorden. I etterkrigstiden ble fartøyet brukt blant annet til frakt av bygningsmaterialer.  

Stiftelsen Faxen kjøpte fartøyet i 1997, etter at den da hadde vært i samme families eie siden byggeåret. 

Tilgjengelig kulturminne: Hanne Kristin Jakhelln styreleder i Kulturminnefondet, mener det er bra at båten er tilgjengelig for flere. Tv. Idar Henriksen daglig leder i Stiftelsen Faxsen

Gir ringvirkninger: Oppdraget er viktig for Saltdal Verft, og bidrar til å ivareta kommpetansen på fartøyvern.

– Kjærkommen støtte som gir ringvirkninger

Daglig leder Idar Henriksen sier støtten fra Kulturminnefondet er kjærkomment. Prosjektet med å sette i stand Faxsen gir også ringvirkninger.

– Denne typen oppdrag er også veldig viktige for Saltdal Verft og bidrar til å beholde kompetansen på tradisjonshåndverket i fartøyvern, sier han.

Dugnad: Stiftelsen MK Faxsen har faste dugnadsdager.

Aktiv bruk: Den aktive bruken skal fortsette når båten er ferdig istandsatt.