Aktuelt

Ukategorisert

Byggeskikkpris til Skåregata 208

Vi gratulerer Pia Benedicte Noreger og Pål Jackman som vinnere av Haugesund kommunes byggeskikkpris 2022 for sitt arbeid med Skåregata 208. Kulturminnefondet har støttet prosjektet som du kan lese om her

Eierne, med styremedlem for Kulturminnefondet Elisabeth Sjo Jespersen

Fra begrunnelsen til byggeskikksprisen for Haugesund kommune:

Årets byggeskikkpris tildeles Skåregata 208 for et ambisiøst, raust og vakkert bidrag til utvikling av Haugesund sentrum som nabolag og bomiljø, -for å være et godt eksempel på bevaring gjennom bruk og for eiernes generøse bidrag til et bedre byliv i Haugesund.
Å finne ny bruk til gamle hus krever kunnskap, kreativitet, kløkt og improvisasjon.
Nye tider og utfordringer gjør at vi må tenke nytt om våre bygde omgivelser. Hva er egentlig en bolig i 2022? Hva vil det si å bo i en by? Kan vi bruke ting annerledes? Bo annerledes? Dele mer? Med alle? Boligen i Skåregata er alt dette. Et tidligere bedehus kombinert med en boligdel er nå både atelier, en kulturell scene og en hjertevarm bolig. Smartness og kreativitet og en ukuelig «gjør det sjøl»-holdning har gjort dette «der ingen skulle tru, at nokon kunne bu»-huset i sentrum til et generøst tilskudd til Haugesund. Med eiere som deler av huset sitt og byr inn til glede for både beboerne selv og alle oss andre.
Særlig i sentrum av byen utgjør våre gamle hus en betydelig kulturell ressurs. De bærer med seg alle våre minner, historien vår og de er således del av byens biografi. De forteller om et Haugesund som var. Livene som har blitt levd i våre gater og byrom. Husene bærer byens identitet og uten blir vi fattigere.
Det er derfor utrolig flott å se hvordan eierne av Skåregata 208 har tatt tak i en «ukurant» og særmerket bygning, sett potensialet, bevart og utviklet eiendommen videre. Samtidig har de åpnet opp og invitert byen inn og hjem, slik at det gamle forsamlingshuset kan bidra til å lage nye historier, møter, minner og drømmer.
Dette er poetisk, bærekraftig, modig og fint gjort.
Det er gledelig at prosjekter vi har gitt støtte til får heder og ære fra kommunene. Dette viser at arbeidet med bevaring som gjøres gleder flere enn eierne selv, både nå og i fremtiden, sier Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet.
Egra gård fikk byggeskikksprisen i Flekkefjord, og Nordre Falkum gård fikk Skiens bevaringspris i fjor.
Egra er et småbruk i Flekkefjord, tidligere Gyland kommune. Småbruket ble bosatt på midten av 1800-tallet. Bruket har vært fraflyttet siden 1936, på tross av dette er hovedhuset i god stand. Bygningene og bruket for øvrig er så og si ikke modernisert, og fremstår derfor som autentisk med tanke på eksteriør så vel som interiør. Foto: Privat
Nordre Falkum gård har røtter helt fra middelalderen og med bebyggelse i hovedsak fra 1700 og 1800-tallet har gården Nordre Falkum en stor tidsdybde og høy kulturhistorisk verdi. Både Egra gård og Nordre Falkum gård har fåt tilskudd fra Kulturminnefondet.