Støyperiet i Harstad

Støyperiet kulturscene er en industrihall fra 1914 i Harstad. Industrihallen er del av det tidligere Kaarbøs Mekaniske Verksted i Harstad. Bygningen var opprinnelig et metallstøperi fra 1914-1950. Fra 1950 har det fungert som valse og dreieverksted. Fra 2000 har det vært delvis lager og delvis uten bruk. Det er planlagt ny bruk til kulturarrangement, konserter, utstillinger, selskaper/middager og skal tilbys som fast fasilitet for Festspillene i Nord-Norge.

Bygningen er en tydelig representant for verftsindustrien som har vært i området. Harstad skipsindustri har fortsatt verftsaktivitet, og et av hovedpoengene med prosjektet er å samtidig bevare deler av byhistorien og den historiske delen av verftet. Å ta i bruk ubenyttet areal som ikke lenger er del av selve verftsindustrien til kulturelle arrangementet vil gi en samfunnsutvikling på stedet som også vil kunne gi noe næringsmessig verdiskaping. Kulturminnefondet vurderer derfor at prosjektet har stort verdiskapingspotensiale og vil bidra til vitalisering av et sentrumsnært område i Harstad.

Sted

Harstad, Troms og Finnmark

Verdiskaping

Verdiskaping

Støperiet som ble samlingspunkt

Da deler av den gamle verkstedhallen til Harstad Skipsindustri ble rehabilitert, fikk byen et nytt og etterlengtet kulturelt samlingspunkt – med sterke røtter.

Tekst: Julie Messel, foto: Harstad Skibisindustri/Anette Spjøtvold

Det gamle støyperiet i Harstad, som var del av Harstad Skibsindustris verkstedhall ble bygget i 1914.

I omlag 35 år sydet det av liv og tungt arbeid inne i støperiet, i verkstedhallen på dokken i Harstad. Her jobbet det sveisere, rørleggere, blikkenslagere, kobberslagere, smeder og sjauere; unge hjelpere deltok i arbeidet ved planskiva. I støperiet foregikk det støping – med flytende metall i form eller i mal. Her ble det laget tannhjul og propeller, ventilkasser, kabler og kjettingspill.  Her ble det produsert ankerspill og vinsjer, her var produksjon av skott og i flammeovnene gjorde man tilpassing av rorstammer og brenning av rørflenser.

Ny bruk i en gammel hjørnesteinsbedrift. Rustikke omgivelser for et bryllup. Foto: Privat

Støyperiet var en del av et verkstedmiljø som har røtter tilbake til 1895; det var den største bedriften i amtet før det 1900 århundre, og bygget 17 skip i årene frem til 1927.

Men fra 1950 var det slutt på dreiing og plankestøping og det store murbygget med de karakteristiske verkstedvinduene ved dokken.

De siste 70 årene er bygget blitt brukt som lager, men har mesteparten av tiden stått tomt.

– Og det var ikke en blivende status for et bygg som forteller en rik historie om byen vår, sier Ola Karlsen i Harstad Skipsindustri.

Gulvlegging i støyperiet. Foto: Privat

Karlsen syntes selv bygget var spennende; det hadde spilt en viktig del i byens historie, det var sågar en del av byens identitet. Det var for ille at det skulle bli stående tomt, når byen egentlig trengte store lokaler for dans, utstillinger, konserter, arrangementer.

Slik ble det til at Karlsen søkte Kulturminnefondet om støtte til rehabilitering i 2016.

Vi ville at Støperiet skulle bli et nytt tilskudd til Harstads kulturliv, bygget på en viktig del av byens egen historie.

Men det var ikke gjort i en håndvending å sette bygget i stand for at ta imot gjester, barn, unge og publikum.

Sofakrok i støyperiet. Foto: Privat

– Vi trengte midler til å både utenomhusarbeid, oppussing av smuget bak bygget mot dokken, bygningen trengte reparasjon og rehabilitering av takkonstruksjon, bæresystem, golv, vegger både ute og inne, samt vinduer og videre fasade mot dokken og sørinstallasjon for garderobe, sanitæranlegg  og elektroinstallasjoner, forteller Karlsen.

Ambisjonen var å gjøre den gamle verkstedhallen om til vakker og unik bygning som kunne brukes til kulturaktiviteter og komme byens befolkning til gode, gjennom arrangementer, konserter, debatter og mer.

Konsert med Ola Bremnes inne i støyperiet. Foto: Privat

Finn flere gode prosjekter til inspirasjon på våre nettsider: