Ukategorisert

Kulturminnefondets håndverksstipend til Magnus Vartdal (27)

Steinhugger og smed Magnus Aleksander Vartdal mottar Kulturminnefondets nasjonale håndverksstipend for sitt engasjement og glød for tradisjonshåndverket. Kulturminnefondet mottok hele 159 nominasjoner til årets stipend.  

Med Magnus Vartdals kolleger som heiagjeng delte Kjetil Reinskou, styremedlem i Kulturminnefondet, ut prisen til Vartdal under et overraskende besøk til stipendmottakerens arbeidsplass Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i Trondheim onsdag. Foto: Monica Hägglund Langen

– Stipendet på 50.000 kroner tildeles en engasjert, lærevillig og faglig solid håndverker, forteller Kjetil Reinskou, styremedlem i Kulturminnefondet. Han delte ut prisen til Vartdal under et overraskende besøk til stipendmottakerens arbeidsplass Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i Trondheim 3. november. Alle kolleger i Bygghytta ved Nidarosdomens Restaureringsarbeider (NDR) var samlet i kantina, og det ble full jubel og trampeklapp da Reinskou fortalte at det var Vartdal som er årets unge og lovende håndverker som får stipendet på 50.000 kroner.

– Å få stipendet er utrolig stas. Jeg visste at jeg var nominert, men det var en stor overraskelse og veldig kult at det ble meg, sier Vartdal. Til Adresseavisen forteller han at han vil bruke stipendet på å besøke Notre-Dame, møte smeder som lager trearbeidsverktøy i Japan, eller besøke Carrara nord for Firenze, hvor Michelangelo tok ut steinen til statuen David.

Saken fortsetter under bildet

En overrasket, glad og takknemlig stipendmottaker i Trondheim 3. november. Magnus Aleksander Vartdal mottok Kulturminnefondets nasjonale håndverksstipend for 2021. Foto: Monica Hägglund Langen

– Magnus er reflektert og evner å se tradisjonshåndverkets rolle i dag og i historisk sammenheng. Han løser enkle steinhuggeroppgaver med like stort engasjement som de mest kompliserte. Han er i stand til å se verdien og viktigheten i alle typer håndverksoppgaver, sier Reinskou.  

Manus Aleksander Vartdal. Foto: Espen Sørburø

Dyktig formidler 

Vartdal er nyutdannet steinhugger og med fagbrev i steinfaget fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) og svennebrev som smed fra Hjerleid Handverksskole.  

Magnus Vartdal ble nominert til Kulturminnefondets håndverksstipend av Espen Sørburø, restaureringstekniker og steinhugger ved NDR. Sørburø var fagansvarlig da Vartdal var steinhuggerlærling. Vartdal ble ferdig med læretiden våren 2021, og bestod fagbrevet i steinfaget med karakteren meget godt.  

– Magnus er en dyktig formidler i alle sammenhenger for å formidle steinhugger- og smedfaget samt samfunnsoppdraget til arbeidsgiver NDR, forteller Sørburø. 

Magnus liker å formidle det levende tradisjonshåndverket og synes det er viktig og spennende å skape interesse og engasjement blant publikum rundt kulturarven vår

Hos NDR jobber Magnus sammen flere steinhuggere, murere, smeder, tømrere, gipsmakere og blyglassarbeidere med restaurering av Nidarosdomen. I desember 2020 fikk NDR, sammen med 17 andre europeiske bygghytter, plass på UNESCOs fortegnelse over gode vernepraksiser. 

Vartdal viser frem steinen han har jobbet med de to siste månedene, og som han har igjen halvannen måneds arbeid med. Den skal henge på nordveggen av Nidarosdomen, og er det mest kompliserte Vartdal har jobbet med hittil:

Jeg bruker en liten evighet og tøyer tålmodigheten. Men steinen skal brukes i domkirka, og henge der i hundrevis av år med mitt steinhuggermerke på. Det finnes ikke noe mer tilfredsstillende enn det.

Selv om Vartdal også er utdannet smed, betyr det ikke at han som steinhugger har ofret det ene yrket for det andre.

– At jeg har bakgrunn som smed betyr at jeg kan lage verktøyene jeg trenger selv. Om jeg trenger en meisel, så lager jeg det. Nå skal jeg jobbe med blyglass også. Alle som jobber her er katedralbyggere, og vi ser helheten i det. Og helheten er Nidarosdomen.

Magnus Vartdal ble nominert til håndverksstipendet fordi han er en dyktig formidler i alle sammenhenger for å formidle steinhugger- og smedfaget. Magnus liker å formidle det levende tradisjonshåndverket og synes det er viktig og spennende å skape interesse og engasjement blant publikum rundt kulturarven vår. Her forklarer han arbeidsprosessen sin for Kjetil Reinskou i Kulturminnefondets styre. Foto: Monica Hägglund Langen/Kulturminnefondet

Vartdal har holdt smedkurs i læretiden på vegne av Senter for bygdekultur og Valdresmusea, og han har assistert undervisning for Hjerleid-elever. Magnus har også vært kursassistent for James Austin i California i tradisjonell norsk øksesmiing. Hos smedene «Topp&Co» i England hadde han et stipendiat med prestisjetunge restaureringsoppdrag for blant andre Natural History Museum i London. Han har vunnet 1. pris i NM i smiing og tredjeplass i nordisk mesterskap i 2015, og i 2017 var han deltager i NRKs realityprogram «Anno» i Trondheim der han representerte smedfaget og tradisjonshåndverket. 

Les også:  

Styreleder Samuel Billaud Feragen og Trygve Bragstad i Fortidsminneforeningen Trondheim og omegn, assisterende direktør Pia Wigtil i Kulturminnefondet, stipendmottaker Magnus Vartdal, styremedlem Kjetil Reinskou.i Kulturminnefondet, Espen Sørburø og Rune Langås hos NDR. Foto: Monica Hägglund Langen

Stor interesse for håndverksstipendet 

Bakgrunnen for stipendet er å støtte en ung og lovende håndverker som har valgt et utdanningsløp innen et tradisjonelt håndverksfag, og som har vist evne til målrettet arbeid over tid. Stipendet blir tildelt en ung, engasjert, lærevillig og faglig solid håndverker som også er interessert i å lære bort faget. 

Stipendet er på 50.000 kroner, og vedtaket om tildeling blir gjort av styret i Kulturminnefondet etter nominasjoner fra publikum. 

Kulturminnefondet mottok hele 159 nominasjoner til håndverksstipendet 2021, som er ny rekord med god margin.  

– Nominasjonene til årets håndverksstipend viser at det er mange svært dyktige og engasjerte unge tradisjonshåndverkere i Norge, og det gjør oss optimistiske for tradisjonshåndverkets fremtid. Vi trenger gode håndverkere som kan tradisjonelle teknikker for å ta vare på våre kulturminner, sier Simen Bjørgen, som er direktør i Kulturminnefondet.  

En kommende stein til Nidarosdomen, steinhuggerverktøy og stipendmottakerens blomsterbuketter. Foto: Monica Hägglund Langen

Kulturminnefondet deler også ut et formidlingsstipend, som i år gikk til Lill-Karin Elvestad for hennes inspirerende historieformidling og engasjement for å sette i stand våningshuset på Elvestad gård i Balsfjord, Troms og Finnmark. Tildelingen ble gjort digitalt, med både Kulturminnefondets styreleder Tine Sundtoft, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og Kulturminnefondets direktør Simen Bjørgen til stede.  

Disse har fått håndverksstipendet før

2020: Båtbygger Ella Mørtsell, Kjerringøy 

2019: Tradisjonshåndverker Aleksander Fjellvang, Oppdal 

2018: Tradisjonshåndverker Håkon Telnes Fjågesund fra Telemark 

2017: Gipsmaker Peder Alme fra Ålesund

2016: Repslager Ingunn Undrum fra Norheimsund

2015: Tradisjonshåndverker Hans Andreas Haraldsen Lien fra Gjøvik

2014: Tradisjonshåndverker Ove Grytbak fra Røros