Ukategorisert

Erik visste ikke at han eide Monsrudskolen – nå skal den skal reddes og brukes

Den gamle Monsrudskolen på Namnå skal settes i stand- og brukes. Nylig kom bekreftelse på at det er tildelt 250.00 kroner i støtte til restaurering fra kulturminnefondet.

Tekst og bilder: Marianne Østmoen i Solungavisa.

– Det tikket inn ei melding rett før jul, sier Erik Habberstad som ved en tilfeldighet fikk rede på at han eier skolen.
– Odd Vanebo ringte meg og lurte på om vi skulle gjøre noe der, sette i stand skolen.
– Men du visste ikke at du eide skolen?
– Nei, «alle» trodde den tilhørte kommunen og at de hadde gitt den til Gruetunet. Men så viste det seg at skolen er min. Den hører med til Stor Monsrud som bestefar Kristian Huatorpet i sin tid hadde, sier Erik Habberstad.

Sett forfallet

– Vi er mange som har sett skolen forfalle. Vi samlet flere interesserte- og kontaktet Gruetunet som hadde «fått» skolen av kommunen og nå skal vi få gjort noe, Nå skal vi redde skolen. Vi er mange som vil den vel, sier Mette Gaarder.

Å legge nytt tak er første prioritet, sier Mette Gaarder, hvis mor Birgit Søgård er oppvokst like i nærheten av skolen.
Selv bor Mette Gaarder i Oslo er pensjonert lærer og rektor med et stort hjerte for skoler. Hun har hytte i Smiholen og er klar til å bruke tid ved Monsrudskolen sammen med andre som vil få tatt vare på skolehistorien.

– Når fikk du vite at du eide en skole?
– Det var da Odd Vanebo ringte meg for et par år siden, sier Erik Habberstad.
Habberstad er sønn til Mary Huatorpet, og har overtatt Stor Monsrud som engang var lærerbolig.

Brukt i undervisning
Grue kommune har brukt skolen som skolemuseum og dratt på tur dit med elever fra bygdas skoler. Før det leide kommunen ut skolelokalet som bolig. Den siste som bodde der var «bompasseren» før nåværende bolig ved bommen ble bygd, forteller Mette Gaarder.
Samtidig med at huset som Liv Karpow nå bor i ble bygd, overdrog kommunen skolen til Gruetunet, selv om de ikke var eier av skolen.

-Hva skal skolen brukes til?
– Vi må se litt hva bygdefolket vil. Men her kan det være alt fra sankthansfest til litteraturkveld og julemesse. Og jeg håper skolen igjen vil bruke Monsrud skole i undervisning sier Mette Gaarder.

Hun vet hun har mange av de fastboende med seg på laget for å ta vare på Monsrud skole.

– Se på innsatsen som er lagt ned ved dammen, med å få på plass badebrygge og rydde området der. Det er ivrige lokale folk som vil noe på Namnå, sier Mette Gaarder.

 

 

Monsrud skoles venner skal dannes, det skal lages Facebookgruppe og så snart det er varmegrader til våren skal Erik Habberstad i gang med å sage materialer. Han har kjøpt et mobilt sagbruk.
– Vi er lovet tømmer fra kommuneskogen, sier Mette Gaarder.

– Det første som må gjøres er at takstein må tas av, så vi får sjekket mer på taket under. Vi har hatt med oss ekspertise fra Norsk Skogfinsk museum til å se på hva som må gjøres og hvor vi skal begynne, sier de to ildsjelene.
– De har ikke penger eller folk til å bidra, men de har kunnskap de gjerne vil dele med oss. Og så er Erik en veldig handy mann som kan mye om snekring og har stor interesse for å ta vare på dette gamle. Han er allerede i gang med å skaffe ny ovn, for den gamle har sprukket og er ubrukelig, sier Mette Gaarder.

EIER SKOLEN: Erik Habberstad fikk plutselig vite at han er eier av en gammel skole i Grue. Den vil han ta vare på. Foto: Marianne Østmoen/SolungAvisa
BAKE BRØD: Her skal jeg jammen bake brød til sommeren, sier Mette Gaarder. Foto: Marianne Østmoen/SolungAvisa
TRENGS: Det er nødvendig med restaurering - og nå skal det skje. Foto: Marianne Østmoen/SolungAvisa
Monsrud skole slik den ser ut i før rehabilitering. Foto: Erik Habberstad