Ukategorisert

Tuddal Høyfjellshotell får inntil 300 000 kroner av Kulturminnefondet

Hotellet i dragestil ligger i Hjartdal kommune, omgitt av majestetisk høyfjellsnatur. Det ble bygget som et sanatorium med det formål å tilby rekreasjon for mennesker i en tid da fjell og frisk luft var ansett som svært gunstig for helse og velvære. Nå trenger det å gjøres arbeid med bygningen slik at den og bruken bevares inn i fremtiden. Styret i Kulturminnefondet har fattet vedtak om tilskudd på inntil kroner 300 000 til arbeidet.

 

  Tiltakene vil bidra til at historien og bruken av kulturminnet bevares, sier Hanne Jakhelln, styreleder for Kulturminnefondet.

Tidligere Sanatorium

Tuddal Høyfjellshotel ble først etablert som et sanatorium på slutten av 1800-tallet, med det formål å tilby rekreasjon for mennesker fra de store forurensede byene under industrialiseringen. På lik linje som i dag ble fjellet, og fjellklimaet, ansett som svært gunstig for helse og velvære. Og hotellet ble raskt et populært sted for nasjonale og internasjonale gjester.

Hotellet har huset mange kunstnere og historiske personer, og gjestebøkene fra den første gjesten og frem til i dag er godt intakt.
Det ligger også to kafeer, bryggeri, steinovnsbakeri og landhandel på tunet, alle bygningene på rekketunet er laftet og i dragestil.

Eiendommen består av 20 bygninger fra 1895 eller tidligere. Det er ca. 5000 besøkende her i året. Hotellet er i drift året rundt, og sysselsetter 27 personer i høysesong. Det har 17 årsverk. Mye av opprinnelig inventar er fortsatt i bruk på hotellet.

Istandsetting av hotellet vil sikre videreføring av kulturarven og kulturlandskapet. Som et av de eldste trehotellene fra 1800-tallet i landet har bygningen en viktig kulturell betydning for bygda Tuddal, sier Jakhelln.

 

Dette går pengene til

Tilskuddet gis til oppjekking av nord-østre hjørne, utskifting av råteskadet tømmer og sperre-ende, demontering av yttervegg i andre etasje og utbedring av råteskader her dersom det er nødvendig.