Aktuelt

Ukategorisert

Trollet slår sprekker

Nyheten om at trollet slår sprekker går landet rundt, og heldigvis er det en løsning på problemet, og den løsningen sitter Hunderfossen Familiepark på. 

Trollet fyller 39 år i år, og har det stått lenge ut i sola, men nå har skadene meldt seg på ikonet som har vært til glede for familier på tur langs Gudbrandsdalen siden begynnelsen av 80-tallet.  

Foto fra søknad: Hogne Høstmælingen

 

– Trollet har sittet der siden tidenes morgen, så det skulle bare mangle at det fikk seg en skikkelig vårrengjøring. Omtrent ti millioner mennesker har vært innom for å se på trollet, så vi er utrolig glad for at Kulturminnefondet har satt stempel på denne kulturskatten, sier direktør Hogne Høstmælingen til TV 2.

 

Kulturminnefondet bevilget 72.000 til trollet og pengene skal blant annet gå til tetting og reparering av sprekker og impregnering.

Trollet fyller 39 år i år, og har naturlig nok fått kjenne det mest av vær på kroppen, som har ført til skader på ikonet som har vært til glede for familier på tur langs Gudbrandsdalen siden begynnelsen av 80-tallet.  

Det er snakk om det største dekorelementet i sitt slag med hele 14 meter i høyde og en vekt på 70 tonn. Trollet ble bygd i 1983 og er basert på maleren Theodor Kittelsens illustrasjon og formgitt av Ivo Caprino. 

 – Det er ingen tvil om at trollet er et landemerke i Hunderfossen, og et som skaper nysgjerrighet blant unge som ser det for første gang, og glede hos de som kommer tilbake til parken. Trollet og parken bidrar til historiefortellingen om eventyr og myter som er så viktige for vår felles kulturarv, sier direktør i Kulturminnefondet Simen Bjørgen.  

 

Det som har hendt nå er at overflatestrukturen har begynt å sprekke opp, og vann trenger inn. Dermed blir det frostspreng, som igjen leder til at betongflak har løsnet. Får dette fortsette vil vannet trenge videre inn i Eventyrgrotten og ramme kunstverkene som står der inne i Ivo Caprinos Eventyrgrotte. 

Derfor gis det nå tilskudd til profesjonell høytrykksvask, tetting av sprekker med Mapepoxy for å hindre vanninntrengning. For å reparere betongen skal det brukes spesialmørtel som er tilsatt grønn og brun jernoxyd og til slutt skal hele trollet med hydrofoberende væske. 

Målet for rehabiliteringen av trollet er å starte opp arbeidet rett etter 1. mai, og bli ferdig før de første av årets 250.000 besøkende kommer i slutten av mai.  

 

Nyheten om at trollet slår sprekker er med på å bevisstgjøre for flere enn før hvor viktig det er å ta vare på kulturminnene. Kulturminnefondet står klar for å svare på spørsmålet for de som er nysgjerrige, og trenger svar på om de få støtte til å ta vare på sine troll, boliger, biler eller båter, så vel som industribygg og uthus. Du kan lese mer her.

Ring Kulturminnefondet på 73 10 36 00 eller send oss en e-post på post@kulturminnefondet.no.

Faksimile GD.no
Faksimile TV2.no
Faksimile NTB