Ukategorisert

Sveitserhus i Hjelle får 200 000 kroner i statlig støtte

Absalon-huset er en flott tømmerbygning i sveitserstil og ligger midt i sentrum av tettstedet Hjelle, rett over veien for ærverdige Hjelle hotell fra samme tidsepoke. Huset fra 1900 bærer i dag preg av tidens tann og er ubeboelig. Men det vil eierne Hildegunn Sande og Geir-Olav Goksøyr gjøre noe med 

Satser på yoga: Hildegunn Sande og Geir-Olav Goksøyr har planer om at huset skal tas i bruk som bolighus, og samtidig bli hovedhus for et fremtidig yogasenter.

Satser på yoga i det gamle posthuset 

Huset stod ferdig år 1900 og var både skysstasjon og posthus ovenfor den gamle dampskipskaia på Hjelle.  

I søknaden skriver de at bygget i fremtiden skal bli tatt i bruk som bolighus, og samtidig bli hovedhus for et fremtidig yogasenter.   

 

– Ferdig restaurert vil huset være svært viktig del av satsingen vår på dette senteret, og vi ønsker at flest mulig skal få glede av det, opplyser de i søknaden. 

Tunet og byggene på senteret skal også kunne brukes i kunstutstillinger, retreats og andre aktiviteter.  

Har planer: Hildegunn Sande og Geir-Olav Goksøyr overtok huset i 2021, og vil dele det med flere.

Måtte legge om taket 

I 2022 fikk de 300 000 kroner i støtte fra Kulturminnefondet og fullførte da omleggingen av hele skifertaket.  

– Da vi overtok huset i 2021 var taket det største problemet da store taklekkasjer over lang tid truet husets eksistens, skriver Hildegunn og Geir-Olav til Kulturminnefondet. 

Mye arbeid gjenstår 

Kledning og bærekonstruksjon bærer nå preg av råte og slitasje.  

Det er mye som må restaureres før huset er beboelig, men det skal være mulig. Dette er i all hovedsak et veldig originalt sveitserhus uten store endringer, skriver Hildegunn og Geir.  

Skysstasjon og posthus: Huset stod ferdig år 1900 og var både skysstasjon og posthus ovenfor den gamle dampskipskaia på Hjelle.

Styreleiar i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln

Det er positivt at eierne ønsker å bevare bygningen, og dens historie, sier Hanne Jakhelln. Her vil flere få tilgang til kulturarven gjennom den nye aktive bruken. 

Dette skal 200 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til: 

Tilskuddet gis til å demontere deler av utvendig kledning, jekke opp setningsskader, reparere råteskader i bærekonstruksjon og bjelkelag på hver side av frembygget i front av huset, reparere panel i himling og reparere listverk. 

Foto: Privat