Villa Breen
Drengestue fra 1700-tallet på Søndre Breen i Nes.
Det er ei toroms lafta tømmerstue med direkte inngang til begge rom. Stua har høy verneverdi både ut fra alder og opprinnelighet.
Her er det positivt at drengestua brukes i næringsutvikling på gården.
Sted
Brårud
Verdiskaping
Et hotell helt for seg selv
Nå går drømmen i oppfyllelse for Anne Kirsti Melhus. Endelig står Villa Breen klar til å ta imot gjester og bookingen er i full gang. Det er spennende tider.
Tekst: Terje Hansteen Foto: Terje Hansteen
-Jeg har savnet det å kunne reise til et sted som dette med bedriften der jeg jobber nå. Et sted hvor man virkelig kan senke skuldrene, et hyggelig og rolig sted. Et sted med gode matopplevelser basert på lokale råvarer. Vi kaller det jo også Et sted helt for seg selv, for det er nettopp det vi ønsker å skape. Det var et lignende sted i Sverige som inspirerte meg og mannen min, forteller Anne Kirsti Melhus og viser rundt i Villa Breen som snart tar imot de første gjestene. Hun gleder seg.
Leier hele stedet
Villa Breen består i alt av tre gamle hus. To har stått der siden tidlig på 1800 – tallet, mens det tredje huset har blitt hentet og satt opp der. I hovedbygget er det møterom, spisesal og en loungestue i andre etasje for avslapning om kveldene. Det er plass til hele 35 personer. I nabobygget Søstun er det tolv splitter nye og veldig komfortable overnattingsrom med plass til 22 gjester, mens drengestua som har fått støtte fra Kulturminnefondet fortsatt er under rehabilitering. Det er gode muligheter for gåturer på stier i skogen like utenfor. Eller man kan rett og slett ta en pause i den flotte hagen.
-Tanken vår er at man leier hele stedet for seg selv. I kveld kommer det noen som skal feire jubileum, og da er det bare de som er her og har alt for seg selv. Vi ser for oss at bedrifter leier Villa Breen, og det kan være kurs, brylluper og feiring av runde år, sier Melhus.
Vil skape gode rammer
Melhus innrømmer åpenhjertig at det føles skummelt å skulle satse hundre prosent og vel så det på hotelldrømmen sin, og si opp en god og morsom jobb som administrerende direktør i Oslo. Men mannen hennes fortsetter imidlertid i jobben sin i Oslo.
-Jeg har tenkt at vi må bare prøve, så får vi se hva som skjer. Den grunnleggende drivkraften min er jo å skape et godt sted å være og et godt sted å jobbe. Og så liker jeg veldig godt vertinnerollen, og jeg har alltid likt å lage fester for venner, samle folk og skape gode rammer. Sønnene våre har også vært positive til prosjektet og har hjulpet oss masse. Nå trenger vi bare mer PR. Vi har jo allerede vår egen webside, villabreen.no, men tar gjerne imot mer omtale og flere medier har allerede tatt kontakt, sier Melhus med et stort smil. Foreløpig har hun en kokk på deltid i tillegg til at hun lager en del av maten og gjør det meste av det andre arbeidet selv, , men planen er å ansette en kokk og to personer til.
Grubling og jobbing
De tre husene som i dag utgjør Villa Breen, var egentlig tre gamle hus som var i ferd med å gå tapt på grunn av slitasje. Opprinnelig var dette en storgård i Nes kommune. I årene 1950 til 1980 fungerte de to bygningene som såkalte fattighus for vanskeligstilte, helt til det var så nedslitt at det ble stående tomt og sto i fare for å bli revet. Da falt kunstneren Bjarne Røtterud pladask for stedet og kjøpte det. Her bodde han sammen med sin livsledsagerske Christine Baumann og malte i det store atelieret hver sommer fra 1980 til 2010. Da var det duket for nye eiere som pusset opp stedet, og i 2017 overtok Melhus og mannen Kjetil Lobben. De to kjøpte i tillegg et hus fra Minnesund og satte det opp, det som i dag fungerer som overnattingssted.
-Først hadde vi et år med grubling, så ble det fire år med jobbing, sier Melhus. De har fått økonomisk støtte i flere omganger fra ulike hold for å sette i stand drengestua. Det meste har blitt gjort av lokale håndverkere, men mye har de to eierne selv klart å gjøre. Som å male, kitte, bytte vinduer og kjøre bort søppel. Nå håper de snart å se resultatet av all jobbingen og innsatsen. Og det ser lovende ut. Mange har oppdaget stedet og har begynt å ringe.