storgata 15

Storgata 15 ble oppført i 1907 av August Ruud som drev forretningsvirksomhet.  I bakgården var det staller. Siden 1950 – tallet ble det drevet skobutikk her, og i 1967 kjøpte besteforeldrene til Finsrud bygget og fortsatte skosalget. Det samme gjorde foreldrene hennes og i siste omgang hennes søster. I 2015 var det slutt på skosalget, i stedet inntok en bruktbutikk lokalene. 

Sted

Halden

Verdiskaping

Verdiskaping

Skaper nytt liv i gågata

Av: Terje Hansten

Det er noen idealister der ute som bare kaster seg ut i ting. Nye prosjekter. Ofte store prosjekter. En av dem er Gina Finsrud i Halden. Takket være hennes innsats får Storgata 15 nytt liv. Midt i gågata. 

Sko. Det er det de fleste haldensere forbinder med Storgata 15, midt i gågata til festningsbyen. Men akkurat det har eier Gina Finsrud tenkt å gjøre noe med, og hun er allerede godt i gang. I dag har hun en rekke leietakere som ikke driver med sko. Blender Collective er den største leietakeren, et nettverk med over 60 kreative bedrifter i i Østfold. I kjelleren driver Asle Schau-Hvatum firmaet Sterk Saus. Nylig holdt en frisør og en tannlege til her. I andre og tredje etasje er det leid ut flere leiligheter. Hele eiendommen med sidebygningen er på 1860 kvadratmeter

- For meg er det en glede å forvalte et bygg som gir så mye til så mange, sier Gina Finsrud Foto: Terje Hansteen

 

Skobutikken 

Mange haldensere kjenner dette bygget. Folk har et forhold til Storgata 15. Mange har handlet sko her, og noen har også bodd her.  Dette bygget er bygd for å vare, det gjør noe med folk å komme hit, det gir gode følelser. Og for meg er det en glede å forvalte et bygg som gir så mye til så mange. Dette bygget er jo også en del av min historie og byens historie som jeg kan være med og forvalte. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på det jeg har gjort, sier Finsrud som kaller seg selv for idealist. Hun kjøpte bygget i 2016. -Jeg kommer jo aldri til å gå med overskudd og kan aldri leve av dette, men det er veldig givende å holde på. 

-Jeg kjøpte sko her i gamle dager, og kjenner godt til bygget, forteller leietaker Kai Henning Melberg som driver egen virksomhet innen digital markedsføring.  

-Det var moro å flytte inn her, et sted som jeg kjenner så godt fra barndommen. Nå skaper vi liv her på nordsiden i byen, og det er også moro, ikke minst.  Vi har ofte seminarer og frokostmøter her, og Halden Næringsutvikling holder til i samme lokale. 

 

To generasjoner Finsrud samlet. Tore Finsrud bor nå i tredje etasje i Storgata 15, etter å ha drevet med skosalg i mange år. Foto: Terje Hansteen
Gina Finsrud tok sats og kjøpte Storgata 15 i Halden. Leietaker Kai Henning Melberg er strålende glad for at hun gjorde det, nå er han tilbake på barndommens trakter. Foto: Terje Hansteen

Mye oppussing 

 

Storgata 15 ble oppført i 1907 av August Ruud som drev forretningsvirksomhet.  

I bakgården var det staller. Siden 1950 – tallet ble det drevet skobutikk her, og i 1967 kjøpte besteforeldrene til Finsrud bygget og fortsatte skosalget. Det samme gjorde foreldrene hennes og i siste omgang hennes søster. I 2015 var det slutt på skosalget, i stedet inntok en bruktbutikk lokalene. 

Da jeg kjøpte ut søsknene mine var det stort behov for oppussing. Først satte jeg i stand en leilighet i tredje etasje, deretter en leilighet i sidebygget. Det var en stor jobb. Jeg måtte skifte taket på bygget og drenere. Så kom turen til lokalene i første etasje. Jeg har hele tiden brukt lokale håndverkere. Det er inntektene jeg får fra leilighetene i dag som gjør at jeg kan fortsette med oppussingen. Totalt nærmer det seg nå ti millioner kroner i oppussing. Støtten jeg fikk fra Kulturminnefondet var på 500 000 kroner. Planen er å pusse opp flere leiligheter framover, det kan nok bli ti leiligheter her etter hvert, og jeg vil prøve å lage en hyggelig bakgård, forteller Finsrud. 

Åpen for ulike leietakere 

– Hva tenker du om framtida til Storgata 15?  

– Det er viktig å finne leietakere som passer inn, og for frisørlokalet bør det være leietakere som kan ta lokalene noenlunde slik de er. I lokalet hvor Blender nå holder til, skal det fortsatt være kontorfellesskap. Jeg må også være åpen for annen type virksomhet enn det jeg har i dag, men da kan det jo også bli stilt strenge krav til bruksendring.  

Foto: Terje Hansteen