Grimo trekai
Kulturminnefondet har gjeve støtte til restaureringsprosjektet med 300.000,-. I Kulturminnefondets vurdering blei det vektlagt at dette er eit tidsvitne frå ei tid kor fjorden var vegen, samt målsetjinga om framtidig utvida bruk.
Stad
Grimo, Ullensvang kommune, Hordaland
Verdiskaping
- Kaien her var ein møteplass for 150 år siden, når fjorden var bindeleddet og var vegen til folket
Tettstedet Grimo er eit av dei eldste handelsstadane i Indre Hardanger og var eit naturleg midtpunkt som alle var avhengig av, og sentrum for eit yrande folkeliv
-Kaien her var ein møteplass for 150 år sidan, når fjorden var bindeleddet og vegen til folket, forteljer Solfrid Borge ordførar, Ullensvang herad.
Kaianlegget er eit av de siste trekaiane som er igjen i Hardangerfjorden og ligg på vestsida av Sørfjorden i Hardanger.
Før Grendalaget 5777 vart oppretta for å organisera restaureringa og la ned omkring 1000 dugnadstimer for å sette i stand kaia, var tilstanden kritisk
Kaien var til nedfall. det var farligå være her fordi det var mange store hol i kaia. Vi måtte gjerde den inn, slik at ingen kunne gå på den, forteljer Stein Hauge Aarekol, medarbeidar på nærbutikken.
For det gode arbeidet som er lagt ned i kaianlegget, har handelslaget Grimo vorte tildelt Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid.
– Arbeidet som er gjort med trekaien på Grimo er prisverdig. Framtidig bruk vil også ivareta kaias kulturhistoriske verdiar, seier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.
Trekaien har høg kulturminneverdi. Handelslaget Grimo har ein målsetjing om å utvida bruken av kaia til skyssbåtar, turisme og sosiale arrangement.
Etter iherdig innsats og prisverdig arbeid kunne Grimo trekai igjen bli brukt som ein møteplass.
Juli 2019 var kaia staden for mange aktivitetar under jubileet til Grimo handelslag (150 år) og nærbutikken Grimo (10 år).
Rundt 200 personer møtte opp for å ta del i feiringa og for å ta kaia i bruk. Her var det duka til en rekke aktivitetar som RIB-safari, ansiktsmaling, talkshow, koropptrenden og servering av lokal mat.