Film
Bilder
Google

Kaviarfabrikken

Mathilde Bordewick startet produksjonen av kaviar og lofotpostei i Henningsvær i 1924. Produktene ble raskt populære over hele landet, og Kaviarfabrikken ble bygget på 1950-tallet. På midten av nittitallet opphørte produksjonen, og bygget sto tomt til Venke Hoff begynte å sette det i stand.

Sted

Henningsvær

Web

Verdiskapning

Verdiskaping

-Det har blitt et godt bygg å være i, jobbe i og vise kunst i

Kaviarfabrikken var et sted man kjørte forbi, et veldig slitent, men kult bygg, sier Venke Hoff, eier av Kaviarfabrikken i Henningsvær.

 Det endte med at hun kjøpte bygget i 2006 uten mål og mening, bare for å redde det. I dag er Kaviar Factory et anerkjent galleri for samtidskunst, og får stor internasjonal oppmerksomhet.

Jeg hadde ingen visjon om at det skulle bli det det er i dag, det bare ble sånn. Selv om samtidskunst har vært en hobby og en stor del av livet mitt bestandig.

Mathilde Bordewick startet produksjonen av kaviar og lofotpostei i Henningsvær i 1924. Produktene ble raskt populære over hele landet, og Kaviarfabrikken ble bygget på 1950-tallet. På midten av nittitallet opphørte produksjonen, og bygget sto tomt til Venke Hoff begynte å sette det i stand.

Fra Kaviarfabrikken før Venke Hoff satt i gang arbeidet med å sette bygget i stand.
Foto: Magnus Borgos

-Jeg har alltid vært opptatt av bygg, men hadde mest erfaring med gamle tømmerhus. Å begynne arbeidet med Kaviarfabrikken var utfordrende, men vi har hele tiden vært opptatt av å beholde det så industrielt som mulig.

I 2009 og 2010 fikk Venke tilskudd fra Kulturminnefondet på til sammen 821.000 kroner. I den faglige vurderingen står det at søker viser stor entusiasme og gjennomføringsvilje, og at prosjektet har et klart verdiskapingspotensial, både økonomisk, sosialt og kulturelt, som strekker seg langt ut over Henningsvær og Nordland.

At det finnes slike ordninger er med på å gjøre slike prosjekter mulig å gjennomføre. Det at de støtter er fantastisk økonomisk, men at de tror på prosjektet, viser interesse for det og kan gi gode råd, har vært utrolig viktig, sier Venke.

Kaviarfabrikken har nå blitt et unikt sted hvor kunst møter natur.
Foto: Linda Herud

Hva tror du Kaviarfabrikken betyr for Henningsvær?

-Jeg tror det betyr mye. Jeg har hatt et godt samarbeid med den kulturelle skolesekken og fått lov til å ha mange ungdommer og skoleklasser innom her for å vise de kultur på et høyt nivå. Samtidskunsten kan virke litt fremmed, litt arrogant, men jeg er veldig opptatt av å forklare og inkludere andre i kunsten.

Kaviarfabrikken huser nå internasjonal samtidskunst.
Fra venstre: Simen Bjørgen, Eli Heriung og Venke Hoff.
Foto: Linda Herud/Kulturminnefondet

Venke Hoff er ydmyk på hva Kaviarfabrikken har betydd for Henningsvær, men veldig tydelig på at Henningsvær betyr mye for Kaviarfabrikken.

Det som er spesielt med Kaviarfabrikken er at vi har den beliggenheten vi har. Hadde vi vært på Frogner i Oslo, hadde det bare vært et nytt, helt ok sted for kunst. Det er kombinasjonen av natur og kultur her som har gjort at vi har fått så mye internasjonal oppmerksomhet og viser kunst på et høyt nivå.