Drengestua på Breen
Drengestua er en viktig del for kulturmiljøet med sitt tunskapende element. Nå er den blitt en elementær del av gjestetilbudet på Villa Breen, som et sjarmerende og autentisk samlingssted. Den er åpen for offentligheten og massevis av mennesker vil få bruke og ha glede av den.
Sted
Søndre Breen, Nes Kommune
Verdiskaping
– Drengestua er nå blitt en viktig del av gjestetilbudet, som et sjarmerende og autentisk samlingssted for gjestene. Kulturminnefondet har vært den viktigste støttespilleren for å kunne få dette ferdigstilt, mener Anne Kirsti Melhus, som er eier.
Fra rønne til perle
Den sjarmerende drengestua fra 1800-tallet ligger på gården Søndre Breen, som ligger idyllisk til i Nes Kommune noen minutters spasertur fra Vorma. Den er nå totalt forvandlet; fra å se totalt nedfalls ut til å nå være en liten perle på tunet med aktiv bruk. Kulturminnefondet har bidratt med totalt 440 000 Kultuminnekroner til istandsetting av drengestua.
Tekst: Hanna Thevik Foto: Privat
Forfallet var gått langt
Før arbeidet med å redde Drengestua startet, var vinduene gjenspikrede, tømmerstokkene var råtne, og bygget hadde en grunnmur som var mer eller mindre borte. –Den hadde stått full av skrot i kanskje 50 år uten å være til annet bruk enn det, og var nesten umulig å komme seg inn i på grunn av alt rotet der inne, opplyser Anne Kirsti i søknaden.
Kommunen beskriver at bygningens forfall ved registrering i 2015 var gått langt og det er ganske utrolig at den ikke kollapset totalt i snørike vintre.
–Men takk og lov for det! Nå som bygget er satt i stand ser man virkelig hvor viktig det lille huset er som tunskapende element, mener Anne Kirsti.
Drengestua har sannsynligvis være et kombinasjonsbygg, både til drengene på gården og som bryggerhus.
Utstilling
Kunstneren Bjarne Røtterud og hans livsledsager Christine Baumann hadde også Søndre Breen som sommerbolig og atelier i ca 30 år. Christine Baumann setter stor pris på at Søndre Breen åpnes for publikum, og har lånt ut en samling malerier fra avdøde Bjarne Røtterud. Disse er utstilt på Breen, og eierne har allerede arrangert flere andre utstillinger.
“Prosjektet på Drengestua er et godt eksempel på hvordan sirkulær økonomi kan fungere.”
Omfattende istandsetting
I perioden 2019-2022 har det blitt restaurert tømmer, tørrmur, dører, vinduer og tak på drengestua. Samt i siste omgang innvendige arbeider og restaurering av komfyr og pipe. Dette har vært fordelt på tre omganger støtte fra Kulturminnefondet. I tillegg har Fortidsminneforeningen og Akershus/Viken fylke støttet restaureringen.
Prosjektet på Drengestua er et godt eksempel på hvordan sirkulær økonomi kan fungere.
– Nesten alt av materialer i huset er gjenbrukt, sier Anne Kirsti.
Direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, er veldig fornøyd med arbeidet som er gjort.
–Istandsettingen er gjennomført av god kvalitet. Det er også positivt at eier formidler arbeidet som gjennomføres.
Han mener videre at Drengestua er til inspirasjon for andre som ønsker å verne sitt kulturminne gjennom bruk.
En lang, men givende prosess
Dette har vært en lang, men utrolig givende og spennende prosess, og drengestua er nå klar til å brukes som samlingssted for gjestene på Villa Breen. Vi er kjempefornøyde med resultatet, og synes virkelig at drengestua har blitt et smykke på tunet, og en vakker og god bygning å være i, sier Anne Kirsti.
–Vi har allerede testet bygningen med gjester, siden vi serverte suppe der til 35 personer på den offisielle åpningen av Villa Breen den 25. mars 2023.
Kulturminnefondet gratulerer eierne med et godt gjennomført prosjekt, til inspirasjon for andre.