Engen Festsal
Kulturminnefondet støttet istandsettingen av historiske Engen med et tilskudd på 1,1 million kroner. Støtten gikk til å renovere festsalen, med blant annet tilbakeføring av av gulv, ornamenter og de store ikoniske vinduene på fasaden som ble murt igjen under andre verdenskrig.
Sted
Engen Festsal, Bergen Kommune
Verdiskaping
–For mange så vil nok alternativet være å ikke gjennomføre slike prosjekt. Så jeg vil anbefale andre å søke. – Petter Riise Boska
Fra sliten festsal til en restaurant i ypperste klasse – blitt til et sted hvor gode historier og mennesker møtes
Festsalen fra 1860 har gjennomgått en imponerende forvandling fra en nedslitt sal til en lekker restaurant. Beliggenheten midt i det historiske sentrum av Bergen gjør bygningen viktig både på grunn av dens posisjon og historiske betydning.
– Det er positivt at festsalen har blitt bevart og åpnet opp for allmennheten, forteller Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.
Foto og tekst: Hanna Thevik
Et sted for alle
På Engen er det latter, skål og god musikk akkompagnert med smakfulle opplevelser. Lokalene er fylt med god atmosfære og gjennom de ikoniske vinduene på Engen kan du observere yrende liv i sentrum av Bergen.
Slik har det ikke alltid vært. For et par år siden sto festsalen tom og nedslitt og bar preg av lite vedlikehold og har stort sett vært stengt for allmennheten siden den ble bygd.
Det ville Petter Riise Boska i selskapet Kloss Hold gjøre noe med.
–Vi hadde vært på jakt i flere år etter et unikt bygg i Bergen ganske lenge, både for å ha egne kontorer og også for å ha et prosjekt med kulturhistorisk verdi for å tilbakeføre det til den glansen det en gang hadde. Og tilfeldigvis dukket dette bygget opp for salg og da slo vi til på dette litt blindt og kastes oss ut i dette prosjektet.
Sto i fare for å bli totalskadd
Engen pleide å være byens samlingssted før Festplassen kom i stand. Det var her man møttes til 17. mai og andre feiringer.
Bygningen ble opprinnelig bygd rundt 1860 som en bolig for en familie og deres tjenere. Den ble senere tvangssolg til Hansa v/ Bergens Handelssamfunn i 1888, som brukte salen for å fremme handelsinteresser. Under finanskrisen i I 1929 solgte de til IOGT som er en avholdsorganisasjon. De hadde bygget helt fram til 2019. De siste 50 årene hadde bygget mer eller mindre forfalt.
Det var helt nødvendig med en omfattende totalrenovering, som inkluderer både bevaring og tilbakeføring av bygningens opprinnelige særpreg, for at bygget i det hele tatt skulle overleve.
Utfordrende, men verdt det
Festsalen har originale malerier av Julius Holck og utpreget utsmykking i tak og vegger, som ble reddet.
–Da vi tok over var det råte, vannlekkasjer og malingen flasset av. Vi brukte 8 måneder på å plukke og skrape maling og tilbakeføre taket alene. Det var i svært dårlig forfatning. Vi kunne stikke fingrene inn i gipsen i veggene.
Petter forteller at de begynte først med å tørke ut og sanere. Senere tok de opp gulvet og fjernet bærebjelkene.
–Det var utfordrende, men verdt det når en ser resultatet. Dette bygget vil nå vare i mange mange år fremover.
Besøkende måper
Besøkende måper når de ser resultatet, forteller daglig leder Ellen Nygård Nilsen på Engen. Hun forteller at for eierne, så kunne ikke denne muligheten til å åpne en restaurant akkurat på denne beliggenheten, gå ifra.
– Gjestene får en wow-følelse når de kommer inn i bistroen her. Så går de lenger inn frem mot festsalen, og da dropper hakene. De blir stående å måpe.
Bar i kjeller
Kjelleren, som tidligere inneholdt storkjøkken og kjeglebaner har blitt renovert og benyttet som en tilleggsdel til festsalen i etasjen over. Denne er nå i bruk til bar, som den også ble under forbudstiden. Her er det god atmosfære og god musikk.
Det å være et sted hvor historie og bygg er blitt bevart, gjør mye for atmosfæren. Det er et unikt bygg, som ikke blir laget lenger, forteller Ellen.
Engen festsal har fått nytt liv, og både bygningen og historien blir nå bevart gjennom aktiv bruk.