Øvre-Eide Gård

Øvre-Eide Gård ligger fint til ved Jordalsvannet, bare fem minutter unna Bergen.

Gården er i aktiv drift og arrangerer mange ulike typer gårdsbesøk og åpen gård med formidling av norsk kulturarv.
Gården har røtter helt fra 1500-tallet og eier har lagt inn stor innsats i å ta vare på steinmurer, bygninger og kulturlandskapet.

Sted

Øvre-Eide Gård, Bergen Kommune

Kulturlandskap

Kulturlandskap

–Målet har vært å ta vare på Øvre-Eide gård som et viktig kulturminne i Bergen bys nærområde. I tillegg skaper også gården arbeidsplasser. 

Arild Nydegger Øvre-Eide har de siste ti årene istandsatt bygninger og restaurert kulturlandskap på gården.

Et lite stykke nasjonalromantikk på Øvre-Eide Gård

Med en helt unik beliggenhet i idylliske omgivelser ved Jordalsvannet i Eidsvåg i Åsane finner du Øvre-Eide Gård. Gården ligger knappe fem minutters kjøring fra Bergen sentrum, og har høy kulturhistorisk verdi.

Gården har røtter helt tilbake til 1600-tallet, og er et godt eksempel på et kulturminne i aktiv bruk, både som besøksgård og som lokasjon for ulike typer arrangementer og selskaper.

– Det er positivt at gården og kulturlandskapet har blitt bevart og åpen opp for allmennheten, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

Foto og tekst: Hanna Thevik

Øvre-Eide Gård ligger knappe fem minutter unna Bergen sentrum.

Lagt ned et stort arbeid i å ta vare på gården

På Øvre-Eide Gård har eier Arild Nydegger Øvre-Eide siden overtakelse av gården i 1988, lagt ned et stort arbeid i å ta vare på steinmurer, bygninger og kulturlandskapet i samarbeid med Bergen kommune, Vestland fylkeskommune og Kulturminnefondet.

–Mange av gårdens besøkende fra både inn- og utland er positivt overrasket over at Bergen har et rikt kulturlandskap så nært byens sentrum, sier Arild Nydegger Øvre-Eide.

I 2018 ble låven på Øvre-Eide ferdig istandsatt, og kan nå benyttes som selskapslokaler og flere arrangementer. Grunnmuren er fra tidlig 1800-tallet. Låven har balkong med utsikt mot hagen, og har flere store vinduer hvor en kan skue utover mot hav og fjell.

Våningshuset hvor tømmeret er datert tilbake til 1540 ble satt i stand for 20 år siden. I den sjarmerende storstua henger det lysekroner og det antikke interiøret med de bevarte tømmerveggene gir oss en følelse av å være tilbake i tid.

I 2018 ble låven på Øvre-Eide ferdig istandsatt, og kan nå benyttes som selskapslokale og lignende.

Særegent kulturlandskap

Det særegne kulturlandskapet består av flere steinmurer med høy historisk verdi, men også en funksjonell verdi, da murene holder på plass jord-og steinmasser. Arild har siden 2014 arbeidet med å reetablere steinmurene på eiendommen, og Kulturminnefondet har hatt gleden av å bidra med 256 000 kroner til dette arbeidet.

–Funksjonen til steinmurene var opprinnelig å skille mellom ut- og innmark, og er et viktig kulturelement i landbrukslandskapet. Derfor var det viktig å reetablere og ta vare på disse, sier Arild.

Arbeid med å reetablere steinmurene blir utført av tre bønder fra Åsane i Bergen, og de har lært seg arbeidet med steinmuring av sine fedre.

–Det er kunnskap som har gått i generasjoner. Det er dyrt og tidkrevende, men verdt det. Disse murene kommer til å holde seg i mange år fremover.

Området blir brukt blant annet som beite for gårdens sauer og hester. Området er et synlig tegn på ivaretakelse av kulturlandskap og hvordan landskapet brukes aktivt i dagens drift.

Kulturminnefondet har gitt et viktig bidrag til næringsgrunnlaget for gården vår, slik vi kan verne kulturlandskapet gjennom bruk. –Arild Øvre-Eide

Funksjonen til steinmurene var opprinnelig å skille mellom ut- og innmark, og er et viktig kulturelement i landbrukslandskapet.

Benyttet av mange til ulike anledninger

Gården er også vert for en rekke forskjellige typer gårdsbesøk. Her kan du dra på rideturer og delta på åpne dager på gården. Rideturene på byfjellet som ligger bak gården er også populære blant mange.

Disse tilbudene gir både unge og gamle muligheten til å få en opplevelse av gårdsdrift og til å komme i nærkontakt med forskjellige dyr.

–Det gir meg mye å få være med på å bidra til at folk i alle aldre får skape minner og få oppleve gårdsdrift på denne måten, i disse fine omgivelsene som vi har her, sier Victoria Brandt, som er kultur og arrangementsansvarlig på Øvre-Eide.  

Hun forteller at det tilbys også lokaler til diverse arrangementer, hele året.  

–I løpet av året har vi veldig mange bryllupsfester her på gården, både på sommerstid og vintertid. Vi har også bakekurs og barselstreff, seniortreff, sommerfester, julebord og konferanser, sier Victoria.

Gården er også populær blant turister, som ønsker å se og oppleve levende norsk kulturarv på sitt beste. Turistene får smake på lefser og annen norsk mat, oppleve norsk musikk og se på bunader.

Det gir meg mye å få være med på å bidra til at folk i alle aldre skaper minner og får oppleve gårdsdrift på denne måten

Turistene får servert norske spesialiteter fra gården. Her inne i den vakre historiske røde stua.

 

Maren Aalen og JuliaMaria Olsen holder lefsekurs for turister fra USA.

Fikk Olavsrosa

I 2020 fikk Øvre-Eide Gård tildelt Olavsrosa fra Norsk Kulturarv og kulturvernprisen fra Åsane historielag. Olavsrosa er et kvalitetsmerke og en gjev pris som knappe andre har fått.

Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa skal vise publikum hvor de kan finne eneståande opplevelser med røtter i kulturarven vår.

“Olavsrosa symboliserer stor respekt for fortida, men også glede, nytte og spennande opplevingar i dag. Innehavarane av Olavsrosa forpliktar seg til å vere gode ambassadørar for ein levande kulturarv og til å formidle historia til gjestene sine.”