Bortistu Neby

Sted

Tynset

Bolighus

Bolighus

- Et perfekt sted for oss i syklubben

Stua, og mye mer enn den, er satt istand på den historiske gården Bortistu Neby på Tynset i Innlandet. Dette er et populært sted.

Tekst og foto: Harald Vingelsgaard.

Syklubben feiret 25 år i stua på Bortistu Neby. Foran ser vi Helga Reidun Bergebakken Nesset iført rekonstruert stutt-trøyedrakt fra gamle Tynset prestegjeld. De andre rundt bordet er fra venstre: Else Marie Stiklestad iført rekonstruert drakt fra Nord-Trøndelag, Per Hvamstad som holdt foredrag om stedet Neby, Ragnhild Jovall i Østerdalsbunad, Borgfrid Nørdsti med Østerdalsbunad og Kirstine Prestmoen Tallerås iført drakt fra Rollag i Numedal. Legg merke til nymalte vegger og det gamle gulvet som er montert på plass igjen. (Bjørg Randmæl og Astrid Nygard som også er med i syklubben, var ikke til stede) Foto: Kirsten Thyrum.

Syklubben vår feiret 25 år her på Bortistu Neby, et perfekt sted for oss. Det sier Helga Reidun Bergebakken Nesset. Jubileet fant sted i november i fjor.

Bortistu Neby er et gammelt firkantet gårdstun, med særpreg. Nå er både taket, gangen og stua i hovedbygningen restaurert. Dette var et stort løft for Stiftelsen Bortistu Neby som driver stedet.

Hovedbygningen til venstre og Østerdalsstua til høyre på Bortistu Neby, med kirka på Tynset i bakgrunnen.

-Bortistu Neby tar vare på stedet sitt i samme ånd som vi tar vare vår tradisjonelle draktskikk. Vi rekonstruerer drakter og bunader, i prinsippet på samme måte som Bortistu restaurerer byggene slik de var originalt.

Syklubben vår er en draktsaumring, basert på tradisjonell draktskikk, sier Bergebakken Nesset. Hun har skrevet boka «Klæan våre» om tradisjonell draktskikk i Nord-Østerdalen.

Under deres jubileum holdt Per Hvamstad foredrag om Neby som var sentrum på Tynset før jernbanen kom, det vil si før Rørosbanen åpnet i 1877.

– Jubileet vårt i Bortistu Neby ble en veldig koselig dag, sier hun.

 

Bortistu er et sted for mange forskjellige arrangement, alt fra konserter, forelesninger, kurs og jubileer til vanlige besøk. Stiftelsen Bortistu Neby håper på at kafeen får nytt vertskap, slik at den kan åpne igjen.

Bortistu Neby er et gammelt gårdsbruk, som først nevnes i krøttertellinga i 1657. Nå er gården et firkanttun med seks bygninger. Det er hovedbygningen som ble bolig på 1870-tallet, Østerdalsstua som ble fredet i 1923, et fjøs, en stall, et stabbur og en smie fra 1795.

Østerdalsstua på Bortistu Neby er fredet.

Kunstneren Magne Neby Holter ble født på gården. Han testamenterte Bortistu Neby til Stiftelsen Bortistu Neby i 1997, tre år før han døde.

-Hans drøm var at stedet skulle leve videre til det beste for Tynset-samfunnet, sier Kirsten Thyrum som er leder for stiftelsen. Den drømmen er oppfylt.

I andre etasje i hovedbygningen er det en utstilling av arbeider fra både Magne Neby Holter selv og hans kone Kjellaug Haugen Holter som også var kunstner.

Magne lagde kunst i keramikk, glass og porselen, før han de siste årene jobbet med trerelieff. Noen av trerelieffene er utstilt i andre etasje i hovedbygningen.

Trerelieff av Magne Holter Neby.

Kulturminnefondet har gitt tilskudd til istandsetting av hovedbygningen og fjøset ved flere anledninger de senere årene, til sammen mange hundre tusen kroner.

Uten denne støtten kunne vi ikke satt istand Bortistu Neby slik vi har gjort. Vi er en stiftelse med lite inntekter, sier Kirsten Thyrum.

Arbeidet med å restaurere stua var omfattende. De demonterte gulvet og stabiliserte grunnmuren, før de gamle gulvbordene ble montert på plass igjen. Veggene er blitt som de opprinnelig var med rosa og grønne felt, nymalt med linolje. Vinduene på innsiden av stua er også restaurert.

Tidligere ble gangen inne i bygget satt i stand.

Da Kulturminnefondet ga støtte til taket, var forutsetningene blant annet at taket ble istandsatt med samme type materialer og teknikker som opprinnelig ble brukt, og minst mulig utskifting av originale bygningsdeler.

På en gammel gård er det mye vedlikehold. Slik er det også på Bortistu Neby. Nå gjenstår blant annet stabilisering av Østerdalsstua som har begynt å sige, noe som er et omfattende prosjekt.

Mens Stiftelsen Bortistu Neby jobber med dette, kan befolkningen på Tynset og andre besøkende, nyte alt hva det gamle gårdstunet har å by på.

Hovedbygningen på Bortistu Neby før taket ble skiftet. (Foto: privat)
Hovedbygningen på Bortistu Neby etter at den fikk nytt tak.