FN 285 (Fabrique National de Herstal)

Sted

Rana

Verdiskaping

Verdiskaping

Nord-Norges eldste motorsykkel

Et viktig stykke av Sulitjelmas historie er bevart

Nord-Norges eldste motorsykkel har blitt satt i stand.  Kulturminnefondet ga et tilsagn på kroner 77.000 til arbeidet.  Tilskuddet gikk blant annet til produksjon av oljepumpe, eksosanlegg, og bensintank, samt til kobling mellom kardang og girkasse.

Motorsykkelen er en FN 285 (Fabrique National de Herstal) produsert i Belgia i 1910. Da Arctic Circle Classic Motorcycle Museum fikk vite i 2016 at Nord-Norges eldste motorsykkel skulle selges ut av landet, kjøpte de den. Nå er den tilgjengelig for alle gjennom museets utstilling i Rana i Nordland. 

Kjøretøyet ble opprinnelig kjøpt inn av Sulitjelmaverket i 1910, før det strengt tatt fantes noe videre veier i regionen å kjøre på. Årsaken til innkjøpet var at arbeiderne ved verket hadde stort behov for å raskt komme seg ned fra veiens ende og til kaianleggene i Fauske for å ta imot båtlaster.  

 

 

 

Gjemt bort under krigen 

Da andre verdenskrig brøt ut ble sykkelen demontert og gjemt. Motoren ble montert i en båt på Kvitblikkvatnet i Fauske. Slik ble motoren brukt til mange år etter krigen hvor den etter hvert ble liggende igjen i et naust.  

Utover 70-80-tallet begynte tidligere eier å spore opp de gjenværende delene til motorsykkelen.  

Slik var motorsykkelen før arbeidet med å sette den i stand så lik som orginalen som mulig var i gang. Se bilde av resultatet til høyre.

Tilgjengelig for alle 

Det har blitt gjort en stor innsats med å sette i stand motorsykkelen, som nå bare mangler en riktig tennplugg før den kan testes på vei.

Eier Benny Romar Sætermo har gledelig vist frem kulturminnet gjennom media, og motorsykkelen vil være tilgjengelig for alle på utstilling, hvor det vil brukes til å formidle norsk samfunnshistorie og motorsykkelhistorie, det er også åpnet for utlån til andre interesserte museer.  

Trykk på bildet under for å se innslaget fra NRK.

 

Foto: Private bilder fra eier