Ukategorisert

Overrasket med direktesendt tildeling

– Litt følelser og mye galskap. Dette er ikke den enkleste løsningen når du vil ha en bolig, men det gir så mye igjen, fortalte Bianca og Børre om Villa Wessel, det som var et forlatt og forfallent landhandleri fra 1898 i Jordet i Trysil.

Simen Bjørgen inviterte onsdag kveld til en live kulturminneprat om historien til bygningen, hvorfor familien Wessel endte med å eie den over 100 år gamle villaen, deres motivasjon og engasjement for å ta vare på kulturminnet, og ikke minst råd til andre som ønsker å sette i gang med egne prosjekter.

(saken fortsetter under bildet)

Børre og Bianca Wessel fra Villa Wessel i samtalte med Simen Bjørgen i Kulturminnefondet. Foto: Privat/skjermdump fra sending

– Vi har innsett at det tar tid og penger å ikke ha tenkt på alt. Det er ikke planen i seg selv som er viktig, men planleggingen. Jo mer tid du bruker på å planlegge, desto mer vil du forstå, fortalte Børre.

– Det er mye å finne ut av, som materialer, finne håndverkere og finne ut av ulike støtteordninger. Men det er jo bare å spørre! Jeg har sendt ut ublue eposter rundt og spurt, og vi har til og med fått besøk av Einar Engen fra Kulturminnefondet, sa Bianca.

Simen oppfordret seerne til å ta kontakt med Kulturminnefondet om noen har spørsmål om et istandsettingsprosjekt på et kulturminne:

– På Røros har jeg 19 dyktige medarbeidere, og vi hjelper mer enn gjerne til, også med faglige råd, ikke bare penger.

Skjermdump fra Instagram live-sendingen.

Bjørgen avsluttet sendingen med en oppdatering av søknaden som paret sendte inn tidligere i april. Han viste frem et gult, sammenrullet papir med blå sløyfe, og kunne fortelle at det tidligere samme dag ble avgjort at Villa Wessel skulle få tilsagn om 174.000 kroner i støtte fra Kulturminnefondet til istandsetting av vinduer og pakkhuset.

– Tusen takk for tilskuddet, det betyr veldig mye! Det er usikre tider nå, så dette er helt fantastisk. Jeg er nesten målløs, sa Bianca.

Kulturminnefondet ga både i 2017 og 2018 tilskudd til istandsetting av utbygg, tak og svill på villaen, med totalt 244 000 kroner. Les mer om Villa Wessel på deres hjemmesider.

Om Kulturminnefondet:

Private eiere av verneverdige kulturminner og frivillige lag og organisasjoner, kan søke Kulturminnefondet om støtte til tiltak på kulturminner, som:  

  • hus og bygninger 
  • båter og fartøy 
  • hageanlegg 
  • kulturlandskap 

Vårt søknadssenter finner du på www.kulturminnefondet.no/soknad