Aktuelt

Ukategorisert

M/S Lete fikk en halv million

Fremvisning av M/S Lete

Den 19. september ble det utdelt en halv million fra Kulturminnefondet til istandsetting av fartøyet M/S Lete

M/S Lete har en unike historie og ble bygget ved Standard båtbyggeri i Drammen i 1947, da som kabelfartøy til Telegrafverket. Lete har også vært stasjonert i Bødø og operert i Nordland, Troms og Finmark. Fartøyet ligger nå i den store hallen til Stiftelsen Halsnøy Historiske Senter, og er eid av Stiftelsen Halsnøy Historiske Senter.

Et innholdsrikt arrangement

Den store dagen ble innledet hos Johannes G. Eide med omvisning av hans samlinger. Her fikk man også et fabelaktig skue til det eksepsjonelle veggmaleriet som Eide har vært primus motor for. Maleriet vitner om den stolte skippsbyggertradisjonen i området.

 

Hedda Lombardo, generalsekretær Norsk Forening for Fartøyvern ved siden av det 1600 kvm store veggmaleriet.

På Halsnøy Historiske Senter fikk vi en musikalsk velkomst av Audun Tvedten på saxofon ved jakten «Oline» ett av skipene som senteret har lagret i sin samling.

Hos dagens hovedattraksjon M/S Lete ble det gitt orientering av Per Ove Kviteberg og Johannes G. Eide før utdeling av tilsagnet ble gjort av direktør for Kulturminnefondet Simen Bjørgen sammen med Hedda Lombardo generalsekretær for Norsk Forening for Fartøysvern.

Fra venstre Hedda Lombardo, Johannes G.Eide, Simen Bjørgen og Per Ove Kviteberg.

Styret har vektlagt Lete sin unike historie. Fartøyet har blant annet vært med på gjennomoppbygningen av infrastrukturen til Finnmark etter andre verdenskrig.

Arrangementet ble avsluttet med formidling av Eide om Halsnøys båt- og skipsbyggings historie.

Vi håper å se M/S Lete på sjøen igjen!