Ukategorisert

Kvensk varangerhus får 100 000 kroner fra Kulturminnefondet – satser på badstu og turisme

Det kvenske tømmerhuset i Kiberg er et Varangerhus beliggende mot havet og utsikt til Russland i det fjerne. Det har stått tomt og forfallet i mange år, men eier Bård André Grape kjøpte det i høst og reddet det dermed fra riving 

Nå er planen å utvikle hus og sted til bruk i helårsturisme og til å skape aktivitet og virksomhet i bygda i det nordligste fylket i landet.  

Vil redde huset 

Det var gitt rivingstillatelse for bygningen, og det er derfor veldig positivt at Bård André nå ønsker å ta vare på den, fortsette å bruke den og også gi den ny bruk.  

– Det har stått tomt i mange år og rivningstillatelse var gitt da jeg bestemte meg for å redde huset, og fikk kjøpe det nå i høst. Taket er pill råttent og noen av taksperrene er delvis råtten, skriver Bård André.  

I søknaden til Kulturminnefondet beskriver han videre at pipa bør renoveres og at taket lekker som en sil – enda verre etter at han gikk opp der og trådde gjennom. 

Har stor betydning for klima og miljø

Å tenke seg om før man river har stor betydning for klimaet og miljøet.  

– Støtte fra Kulturminnefondet skal bidra til at kulturminner og -miljøer kan være ressurser i en sirkulær økonomi og et klima i endring, mener Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet. 

 

Et av få steder som overlevde krigen 

Huset var trolig opprinnelig bygd for en fiskerbondefamilie og er preget av gjenbruk og ressursknapphet da det er brukt både drivtømmer og pomortømmer.  

Nederste del av huset er bygget av gammelt tømmer fra den første kirka i Kiberg antakeligvis fra før 1700. 

Kiberg er ett av få steder i Finnmark som ikke ble brent ned mot slutten av krigen. Derfor er det viktig å ta vare på de få kulturminnene som er igjen i fylket.

Satser på badstu og turisme 

Målet er å utvikle huset og stedet med tanke på helårsturisme. Dette vil bidra til at mange får tilgang til det og får kjennskap til historien samtidig som det vil skape aktivitet i lokalsamfunnet. 

– Bygging av Badstu er neste steg, det er kun noen få meter ned til sandstrand og ishavet. Til sammenligning så valfarter finlenderne til Bugøynes der det er badstu og sandstrand, skriver Bård André i søknaden til Kulturminnefondet. 

– At huset skal settes i stand og brukes i turisme og næringsvirksomhet er svært positivt. Dette kan bidra til at flere i området ønsker å sette i stand sine bygninger. Kulturminnefondet har gleden av å bidra med 100 000,- til prosjektet, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet. 

 

Dette skal 100 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til: 

Det gis tilskudd til istandsetting av tak, inkludert tetting rundt pipe og nødvendig utbedring av pipe over tak. Tilskuddet kan også brukes til nødvendige reparasjoner av fasade og grunnmur. 

Foto: privat, fra søknaden til Kulturminnefondet.