Aktuelt

Ukategorisert

Kulturminnekroner til Gudegården

Jonas Lies gate 4 er en bygård bygget ca 1856 og går under navnet Jonas Lie-gården. Den er mest kjent for å ha vært huset til riksforfatteren og dikteren Jonas Lie og hans hustru Tomasine Lie.  

Bygget ligger i et historisk område under festningsfjellet og er en del av kulturmiljøet Øvrebyen i Kongsvinger. Hit kom celebre gjester som Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Munch, Åsmund Olavsson Vinje og Ole Bull. Skuespilleren og forfatteren Ågot Gjems Selmer (1857-1926) bodde også en del av barndommen her. 

Bydelen vokste frem i takt med aktiviteten på festningen, og ble hovedsakelig bygget som boliger for embetsmenn og velstående forretningsmenn. Øvrebyen er i dag den eldste bydelen i Kongsvinger og er en av Norges best bevarte trehusbebyggelser. 

 

Taket trenger oppgradering 

Det er behov for restaurering av tak og maling av fasade. Taket lekker og maling på fasade smuldrer opp, skriver Christian Hauger i Eierseksjonssameiet, til Kulturminnefondet. 

Tiltakene vil bidra til videre bevaring av bygget, fortsatt bruk, og ivaretagelse av kulturmiljøet som helhet. 

Bygården i Jonas Lies gate 4 utgjør en viktig del av et større historisk bymiljø med en spesiell kulturhistorisk egenart og verdi. Dette særegne området bidrar til å formidle og bevare en viktig del av Kongsvingers historie, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet. 

Bygården er i dag et sameie, bestående av 4 eierseksjoner. Bygningen benyttes til beboelse og denne bruken er tenkt videreført.  

Dette skal tilskuddet på 400 000 gå til

Det gis midler til restaurering av hvor tiltakene inkluderer rivning, reparasjon av råteskadde element og pipe, reetablering av tak, samt oppsett av takrenner og nedløp. Det gis også midler til maling av fasade.