Ukategorisert

Klostergården i Rjukan får statlig støtte – for andre gang

Kulturminnefondet har gleden av å bidra med det andre tilskuddet til Klostergården når fasadene skal restaureres. Kulturminnet i verdensarvbyen er en historisk leilighetsbygning fra 1920 som har spilt en viktig rolle i byens utvikling. 

Klostergården ble oppført av Tinn kommune som et boligtilbud til rektor og lektorer ved Rjukan gymnas. Bygningen er en L-formet blokk i mur med tre innganger og ni leiligheter med romslige takhøyder.  

Styreleiar i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln

Bygningen er en viktig representant i fortellingen om Rjukan bys utvikling og er derfor en viktig bygning for verdensarvbyen Rjukan, mener Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet. 

Aktiv i bruk  

I dag brukes klostergården til bolig for fastboende og fritidsleiligheter, samt et kunstatelier. 

I fjor fikk Klostergården borettslag 445 000 kroner fra Kulturminnefondet til å restaurere vindu og tak. Tidligere istandsetting er godt gjennomført, og det er positivt at resterende tiltak fullføres. De opprinnelige vinduene har blitt tatt vare på, og kan leve i mange år til. 

Dette skal 200 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til: 

Tilskuddet gis til sluttføring av arbeid med vinduer, tetting av taklekkasjer, utskifting eller reparasjon av skiferstein, utbedring av følgeskader fra utette skorsteiner, reparasjon av snøfangere på trappeoverbygg, restaurering av takrenner og nedløp, og restaurering av overbygg til utvendige trapper, med fire bærebjelker i tre og tilhørende rekkverk. 

Foto: Privat, fra søknaden til Kulturminnefondet