Ukategorisert

Bygård i populær gate i Ålesund får en halv million kroner fra Kulturminnefondet

– Å få støtte er som å vinne i lotto, sier borettslaget. Dette er en stor positiv overraskelse! 

Bygningen som får støtte fra Kulturminnefondet ligger i Kirkegata i Ålesund. Området er en av de mest kjente i Ålesund gamleby, og er en typisk boliggate med kombinasjon av forretninger og boliger. 

Tirsdag var styremedlem i Kulturminnefondet, Inger Christine Årstad og assisterende direktør, Pia Wigtil på plass i Ålesund og overrakk det synlige beviset for støtten til glade eiere.

Pengene skal gå til å legge om skifertaket. 

Fikk støtte: Styremedlem Inger Christine Årstad overrakk det synlige beviset for støtten til styreleder Helene Sætre i borettslaget Kirkegata 29. Foto: Pia Wigtil

– En stor positiv overraskelse

Hele område rundt Kirkegata 29 er veldig populært blant innbyggere og turister, og inngår som del av en større kulturhistorisk og arkitektonisk verdifull bebyggelse på Aspøya.

Helene Sætre som styreleder i borettslaget er opprinnelig fra Vestnes, men flyttet til Ålesund på grunn av de vakre jugendbygningene.

Hun har alltid vært glad i historie og å ta vare på det gamle, og forteller at det har hun fått inn med morsmelka gjennom oppveksten på gård.

– Jeg har med meg et brennende engasjement for å ta vare på de bygg vi har, fremfor å rive og bygge nytt. Det har aldri har vært aktuelt å ikke tilbakeføre, men det var likevel en stor positiv overraskelse å få støtte fra Kulturminnefondet.

En beboer tilføyer at dette er som å vinne i Lotto, og at de setter stor pris på støtten.

Utsikt mot kirka: Hele område rundt Kirkegata 29 er veldig populært blant innbyggere og turister.

Kirka som nabo: Bygget ligger praktfullt til i Ålesund, med vakre Ålesund kirke som nærmeste nabo.

Bidrar til bevaring

Ålesund gamleby er et kulturmiljø av nasjonal verneinteresse som bør tas vare på. 

– Som et sentralt bygg nær kirka og som del av et viktig nasjonalt kulturmiljø, ønsker vi å støtte prosjektet, sier Inger Christine Årstad. Dette er et nydelig bygg, med detaljer som løfter Jugendbyen.

Bygningen har 8 leiligheter som er bebodd, og som skal være boenheter i fremtiden. 

– Omlegging av skifertaket er fornuftig og positivt ut fra et miljøperspektiv og det bidrar til at bygningen blir bevart, mener Årstad.  

Kulturmiljø: Bygget er en del av et viktig nasjonalt kulturmiljø og ligger nært kirka i Ålesund. Foto: Pia Wigtil

Kulturmiljø av nasjonal interesse

Bygningen er tegnet av den i sin tid svært anerkjente arkitekten Hagbarth Schytte-Berg. Etter bybrannen i 1904 etablerte Schytte-Berg sin virksomhet i Ålesund og han utformet noen av byens fremste jugendstilbygninger. Hele område rundt Kirkegata 29 er veldig populært blant innbyggere og turister, og inngår som del av en større kulturhistorisk og arkitektonisk verdifull bebyggelse på Aspøya.

– Vi håper restaurering av taket inspirerer til videre innsats for restaurering av det praktfulle bygget, sier styremedlem Inger Årstad.

Vi håper restaurering av taket inspirerer til videre innsats for restaurering av det praktfulle bygget.