Ukategorisert

Jugendhuset i Nevlunghavn får 450 000 kulturminnekroner – et sjeldent kulturminne verdt å ta vare på

Bygningen fra 1908 har høy historisk verdi og mye av eksteriøret er originalt fra byggeår. Nå trenger fasaden å rehabiliteres, og eierne får dermed tilskudd fra Kulturminnefondet. 

Eiendommen har vært i familiens eie i flere generasjoner. I fremtiden ønsker eier Nina Johanne Ly å bruke den til bolig.

En skatt i Nevlunghavn

Villa Jacobsheim er en sjelden, velbevart villaeiendom fra begynnelsen av 1900-tallet i Nevlunghavn. Det ble bygget av Ninas oldeforeldre, Jacob og Inger Jacobsen i sveitser og jugendstil, og kulturmiljøet består også av bryggerhus, dukkestue og brønn.

Bygningen har original kledning, originale farger, originale sveitserstilsdetaljer og opprinnelig skifertak som ble reparert for drøye 10 år siden.

– Mine oldeforeldre brøt med tradisjonen og skapte et moderne hjem som fortsatt bærer preg av deres visjon. Så vel fasade som interiør er fortsatt intakte, og gir en unik opplevelse av å reise tilbake i tid, skriver eier Nina Johanne Ly i søknaden til Kulturminnefondet. 

Huset er også så godt som urørt innvendig med opprinnelige materialer og fargebruk og dekor.

– Jacobsheim er ikke bare et symbol på vår families historie, men også en tidløs perle i Nevlunghavn som fortjener å bli bevart og ivaretatt, skriver Nina videre i søknaden.

– Kulturminnefondet finner det positivt at bygningen ønskes bevart og at den er på sikt er tenkt brukt til primærbolig. Kulturminnefondet har gleden av å bidra med kr 450 000 til deler av prosjektet, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i kulturminnefondet.

Vil bo der på heltid

Hovedmålet er å sikre at huset er i tilstrekkelig god stand til å kunne brukes året rundt, samtidig som de ønsker å skape et varig tilholdssted for deres familie og kommende generasjoner.

– Gjennom nødvendige forbedringer og tilpasninger ønsker vi å bevare og forsterke den unike atmosfæren og historien som Jacobsheim har, både utvendig og innvendig, skriver Nina i søknaden.

Familien til Nina har brukt Jacobsheim som et tilfluktssted og et sted for familieopplevelser i deler av året. De har tilbrakt somre, vår og høst her og har opplevd den spesielle atmosfæren og historien som omgir eiendommen, opplyser Nina i søknaden.

Dette skal tilskuddet på 450 000 kulturminnekroner gå til:

Tilskudd gis til utbedring av skader i bærende konstruksjon, nye lekter på yttervegg, ny kledning, lage brystningslister, lage omramming på vinduer og dører, nye takrenner og nedløp samt utvendig malingsarbeid.