Aktuelt

Ukategorisert

Innblikk i seks kulturminner

Med Kulturminnefondets nyeste bok «Innblikk», gir fotograf Tom Gustavsen leserne visuelle historier fra seks av prosjektene Kulturminnefondet har støttet.

Bilde fra båtbyggeriet hos Engøyholmen kystkultursenter i Stavanger. Foto: Tom Gustavsen.

Fra Engøyholmen kystkultursenter i Stavanger. En pensjonert båtmaler i konsentrasjon. (Foto: Tom Gustavsen)

Siden i fjor høst har fotograf Gustavsen reist rundt til de seks ulike prosjektene og fanget eierne og særegenhetene ved deres kulturminner i flere blinkskudd.

– Jeg er veldig takknemlig for å få jobbe med så spennende prosjekter der man får muligheten til å dykke inn i andre menneskers liv og drømmer, sier fotograf Tom Gustavsen.

En viktig oppgave for Kulturminnefondet er å motivere og engasjere enda flere eiere til å interessere seg for kulturminnevern, og det er en del av tanken bak dette bokprosjektet.  Blant over 4000 prosjekter fra Nordkapp til Lindesnes er det plukket ut seks av de beste eksemplene; Karlsyst gård, Nyheim Lodge, Kalven seter, Hovelsrud gård, D/S Børøysund og Engøyholmen kystkultursenter. Du kan lese mer om prosjektene nederst i saken.

– Dette er en helt ny måte for Kulturminnefondet å presentere sitt arbeid på. Vi ønsker å gi folk et innblikk i seks helt enestående prosjekt som vi er så heldige å få være med på å sette i stand, og håper at «Innblikk» kan være en inspirasjonskilde for andre eiere av kulturminner, sier Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

Bjørgen presiserer at  vern gjennom bruk er et viktig virkemiddel for Kulturminnefondet, og der det blir en fornuftig bruk i et kulturminne, er eieren enda mer motivert og vil med større grad av sannsynlighet ta vare på kulturminnet i framtida.

Det er designbyrået Form til fjells på Røros som vant det nasjonale anbudet om utforming av boken, og byråleder Maren Todal forteller at de føler de har blitt godt kjent med prosjektene gjennom arbeidet. De håper nå å kunne bidra til å inspirere andre til å reise rundt og oppleve kulturminnene, og at flere søker Kulturminnefondet.

– Vi er veldig glade for at vi ble valgt til oppdraget. Midt i den store digitaliseringen er det godt å jobbe med noe håndfast, noe man kan ta og føle på, som denne boka her. Det har vært en fryd å få jobbe med prosjektet, sier Todal.

 

Oppslag i boka fra Karlslyst gård.

Karlslyst gård ligger i Hommelvik i Sør-Trøndelag, og har fått støtte til å sette i stand sommerfjøset og vognbua. I tillegg til ordinær gårdsdrift, har eierne Kari Saxevik og Tore Hammer gjort gården til en kulturarena blant annet gjennom et utespel om grunnleggeren av gården, Carl Halck.

 

Oppslag i boka fra Nyheim Lodge

Nyheim Lodge er en laksevilla på Gjøra i Sunndal i Møre og Romsdal, og forteller historien om engelsktida på 1800- og 1900-tallet. Eier Ragnhild Nisja driver matservering, selskapslokale og overnattingsvirksomhet for turister og lokalbefolkning.

 

Oppslag i boka fra Kalven seter.

Kalven seter i Vågå sto til forfall da Øistein Formo og kona Anne-Mari Sandvær tok over. Nå er alle de åtte bygningene restaurert, og setertunet er åpent for alle med masser av aktiviteter. Anne-Mari er Norges eneste baristabudeie i setras kaffebar.

 

Oppslag i boka fra Hovelsrud gård.

Hovelsrud gård ligger rett ved Mjøsa i Ringsaker i Hedmark. Marianne Olssøns tippoldefar bygget hagen, og takket være detaljert dokumentasjon står hagen nå som den var på 1800-tallet med midler fra Kulturminnefondet.

 

Oppslag i boka fra D/S Børøysund.

D/S Børøysund ble bygget i Trondheim som passasjer- og slepebåt, men siden Norsk Veteranskibsklub kjøpte skipet og restaurerte det på 80-tallet, har det ligget i Oslo. Den blir i dag brukt til turer for publikum og ulike kulturarrangementer.

 

Oppslag i boka fra Engøyholmen kystkultursenter.

Engøyholmen kystkultursenter ligger sentralt til på en holme i Stavangerfjorden. Her går kulturminnevern og menneskevern hånd i hånd, og frivillige, skoleelever og voksne i arbeidstrening skaper et viktig samhold rundt fartøyvern og kystlandskapet.

 

«Innblikk» kan bestilles ved å sende oss en e-post. Den er gratis, men porto belastes den som bestiller. Boka vil også være tilgjengelig hos de utvalgte prosjektene i løpet av høsten.

1 Comments

Comments are closed.