Ukategorisert

Ferieparadiset i Femundsmarka får 300 000 kroner fra Kulturminnefondet

Grøtådalsætra i Engerdal ligger innenfor circumferens-området til Røros Kobberverk, som er en del av UNESCOs verdensarv. Stedet blir beskrevet som er et ferieparadis som mange har glede av. 

Nå trenger seterhuset å settes i stand, slik at stedet fortsatt kan deles med flere. Styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte prosjektet med 300 000 kroner.  

Unik beliggenhet

Stedet brukes i dag som feriested, overnatting- og rastested for turister som besøker Femundsmarka både i sommer- og vinterhalvåret.

Den er svært populær på grunn av sin beliggenhet langt fra allfarvei, og har omlag 100 overnattingsgjester hvert år. 

Til kulturminnefondet opplyser eierne at folket på Haugen tidlig å ta imot turister, både hjemme på gården men også på Grøtådalsætra. 

–  Allerede i 1898 var de engelske brødrene Smith fra London, på Grøtådalsætra for å prøve fiskelykken i Femundsmarka. Nå, over 120 år senere, er det fortsatt mange som har stor glede av Grøtådalsætra som ferieparadis, skriver søker i søknaden til Kulturminnefondet. 

 

Det er bra for klima- og miljø at setra blir satt i stand. Samtidig blir historien bevart, sier Jakhelln.  

Bra at den blir satt i stand 

Styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln mener det er bra at setra settes i stand med minst mulig utskiftning og at de materialene som benyttes er av samme kvalitet som opprinnelig.  

– Det er bra for klima- og miljø, og samtidig blir historien bevart, sier Jakhelln.  

Dette går pengene fra Kulturminnefondet til:

Støtte gis til demontering restaurering av tømmer, utbedre grunnmur i naturstein, restaurere vinduer og dører, lafte opp sæterstua på opprinnelig grunnmur.