Ukategorisert

Den gamle ordførerboligen i Stavanger får 600 000 kulturminnekroner – spiller en viktig rolle for turismen

Boligen er av stor historisk verdi og bygget på slutten av 1800-tallet har vært både hotell og senere tatt som ordførerbolig for Arne Rettedal. I dag blir boligen brukt til overnatting i et kulturelt og historisk område, og tar imot flere tusen gjester årlig. Bygget bærer preg av lite vedlikehold og råte, men skal nå istandsettes.  

– Kulturminnet er verdifullt i et helhetlig verneverdig beboelsesmiljø. Kulturminnefondet har gleden av å tildele inntil kr 600 000 til reparasjon av fasader, forteller styreleder i Kulturminnefondet Hanne Kristin Jakhelln. 

Midt i kulturarven 

Kulturminnet ligger i enden av en blindvei og grenser mot de historiske hagene på Eiganes. Disse hagene, med sin rike flora, historiske bygninger, og kulturhistoriske elementer, er en viktig del av Stavangers kulturarv. 

Boligen er også nærmeste nabo til det ærverdige redervillaen Breidablikk, som er en godt bevart herskapsvilla. Denne villaen drives nå som et museum av MUST – Museum Stavanger AS. 

I tillegg er boligen en kort spasertur unna Ledaal museum, et annet viktig kulturminne i Stavanger, som tidligere var sommerresidens for Kielland-familien og nå fungerer som kongefamiliens offisielle residens i byen. 

Vil være et godt tiltak 

Istandsettingen vil være til glede for svært mange besøkende, og et godt tiltak for byen.  

Boligen med sitt overnattingstilbud vil også være et godt samfunnsøkonomisk tiltak for trehusbebyggelsen og vil bidra til at lokale attraksjoner i nærområdet, samt butikker, restauranter og lignende, opplever en økning i besøkende. Det er spesielt verdifullt for dette området på Vestre Platå, som ligger like utenfor sentrumskjernen, skriver søker i søknaden til Kulturminnefondet.  

Dette skal 600 000 fra Kulturminnefondet gå til:

Tilskudd gis til å rive kledning, kasser, renner, nedløp, vinduer, tilbakeføre vindusåpninger i samme størrelse som opprinnelig i fasade for første og andre etasje, ny glatthøvlet dobbeltfalset staff kledning som ikke er impregnert, tilbakeføre dører og vinduer, ny belistning lik det originale, nye vindskier, nye hjørnekasser, nye gesimskasser, nye takrenner og nedløp i galvanisert stål og nytt innvendig listverk rundt vinduene.