Aktuelt

Ukategorisert

Vern gjennom aktiv bruk i Askim

Styret i Kulturminnefondet har fattet vedtak om å bidra med et tilskudd på  900.000 kroner til Apothekgården i Askim.

Apothekergården i Askim får 900 000 kroner i tilskudd

Apothekgården ble reist i 1923 og har stått mer eller mindre helt likt siden da. Unntaket er butikkvinduene som ble satt inn i 1958, men nå skal fasaden tilbake til det originale utseendet, med støtte fra Kulturminnefondet.

Rune Balto Strønes fra Strønes Snekkerverksted er en viktig bidragsyter i prosjektet

Det var apoteker Sørensen som fikk satt i gang bygget, som ble tegnet av arkitekt Otto Hansen med Karl Hoff som byggmester. I hjørnelokalene var i mange år Askim Apotek og senere har vært klesforretning, eiendomsformidling, gullsmed, regnskap og arkitektkontorer, samt en frisørsalong i andreetasje. For ikke å glemme glassmesterverkstedet til Thorsen i kjelleren.

En fargetrapp er nødvendig for å finne tilbake til originale farger

Bygget står i dag for det meste tomt i påvente av rehabilitering av fasade.

Kulturminnefondets styreleder Tine Sundtoft

– Også bybildene er fulle av kulturmiljø som må tas vare på, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet

Etter istandsetting vil sidebygget fortsatt være utleid til frisørvirksomhet. Hjørnelokalene i første etasje er leid ut et eiendomsmeglingsselskap som skal flytte inn straks fasaden og lokalet er ferdig pusset opp. I andre etasje skal det fortsatt være kontorvirksomhet og lokalet vil leies ut nå fasaden er klar. Tredje etasje vil fortsatt leies ut som leilighet.

Ovnen i andre etasje er et smykke

Tilskuddet fra Kulturminnefondet skal brukes til istandsetting av vinduer. Kulturminnefondet forutsetter at tiltakene skjer med høyest mulig grad av bevaring av eksisterende bygningsdeler. Der deler må skiftes ut, skal disse erstattes av materialer med tilsvarende kvalitet, dimensjoner og uttrykk som opprinnelig har blitt brukt.

Fra.venstre eierne Vetle Just Kvammen, Eirik Haugstad og Anders Borgen, ordfører Saxe Frøshaug og Pia Wigtil fra Kulturminnefondet