Aktuelt

Ukategorisert

Aktiv bruk av Frogner kino

Frogner kino i Oslo har gjenvunnet sin glans etter en omfattende restaurering

med støtte fra Kulturminnefondet.  

Her kan du i historiske omgivelsene blant annet se tidløse klassikere, ny norsk og

utenlandske filmer, stumfilmer med levende musikk fra orkestergraven og 35 mm-visninger.

Kulturminnet kan også leies, noe Europa Nostra norske avdeling nylig gjorde.  

 

Et perfekt sted å møtes 

Bilde av mennesker på scene med lys i bakgrunn. Publikum i forgrunn.

Leder for Europa Nostra Erik Schultz taler under årsmøtet.

Erik Schultz, styreleder i Europa Nostra Norge, var svært fornøyd med valget av lokale til årsmøtet i mars.  

Europa Nostra er Europas største medlemsorganisasjon for arbeidet med å gjøre oppmerksom på Europas kultur- og naturarv. Europa Nostra er en paraplyorganisasjon for foreninger, organisasjoner og individuelle medlemmer. Den europeiske kulturminneprisen ble i 2022 tildelt Atlungstad Brenneri og Riksantikvarens internasjonale kurs i trekonservering. Tidligere tildelinger er blant annet til Fortidsminneforeningen, Hovlesrud Gård, Storfjordens venner og Stiftelsen Norsk kulturarv. 

Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet holdt foredrag under årsmøtet. Kulturminnefondet ga tilskudd på en halv million til noen av tiltakene som måtte gjøres under den store renoveringen av kinoen.  

Bilde av unnsiden av kinoen, med publiku. På skjermer er Kulturminnefondets logo og teksten "Kulturminnefondet": Det er gledelig at Frogner kino har blitt satt i stand, slik den var under åpningen i 1926. Denne kinoen vil glede mange, både gjennom bevaringen av bygningen, men også gjennom innholdet som treffer en bred gruppe, sier Simen Bjørgen.  

En stor jobb 

Restaureringsprosessen inkluderte ikke bare arbeid med gamle seter og lyd- og bildeanlegg, men også kinoens opprinnelige dekorasjoner. Vegg- og takmaleriene har også fått tilbake sin opprinnelige prakt.  

Frogner kino er en såkalt «atmosfærisk kino», som betyr at bygningen er designet for å skape en unik atmosfære og gi besøkende en minneverdig opplevelse. Denne kinoarkitekturen var spesielt populær i USA på 1920- og 1930-tallet, og kinoen er et flott eksempel på denne stilen. 

Bygningens interiør er dekorert med fargerike malerier og detaljerte utskjæringer som gir en følelse av å befinne seg i en eventyrlig verden. Taket i hovedsalen er malt for å etterligne nattehimmelen, og lyset i salen er dempet for å gi en intim og koselig atmosfære. Dette bidrar til å skape en unik opplevelse for publikum. 

Kinosjef Tove Kampestuen var byggleder under prosessen og legger ikke skjul på at det var mye jobb. –Ting tok tid og overraskelser dukket opp – også av de positive, som da guttene her ropte at jeg måtte komme å se. De hadde nemlig funnet en herlig kvadratmeter med ærverdig tapet under arbeidet.  

Det var alt i alt en krevende prosess og Kampestuen uttrykte stor takknemlighet for Kulturminnefondets bidrag, både med tilskudd og gode råd.  

Hadde vi visst hvilken jobb som stod fremover, hadde vi kanskje gjort det igjen likevel, sier Kampestuen med et smil.  

 

 Les mer om flere prosjekter som er støttet av Kulturminnefondet.