Ukategorisert

400 000 kulturminnekroner til Trelasten i Kvalvåg

Trelasten ble bygget i 1906, og er på 3 etasjer, hver på 400 kvadratmeter. Eierne, Kvalvåg Havn AS har spennende planer for ny bruk av trelasten, samtidig som kulturminnet bevares. Men, først må stedet settes i stand. Til dette arbeidet har styret i Kulturminnefondet gitt tilsagn om tilskudd på kroner 400 000.  

 

Et viktig kulturminne bevares 

De spennende planene for Trelasten skaper nye verdier for enkeltmennesker og samfunnet. “ forklarer Tine Sundtoft, styreleder for Kulturminnefondet. Tiltakene vi er med på å støtte er nødvendige for at bygget blir bevart inn i framtida, og for å bevare kulturminneverdien, fortsetter hun. 

Dette får de penger til: “Tilskudd gis til å renovere tak med ombruk av vossaskifer i front og ny takstein på resten av taket.”. 

Nytt liv til Kvalvåg 

Kvalvåg på øya Stolmen i Austevoll er først nevnt som handelssted i 1655. Livet i Kvalvågen var livlig opp til 1970-1980 årene med butikk og post på skipskai, men butikken ble nedlagt og posten flyttet til Årland på vest siden av Stolmen, hvor det allerede hadde vært en butikk i alle år. 

Foto: Privat fra søknad

Nå ønsker eierne å blåse liv i Trelasten, og de fremtidige planene som stedet er som overnattingsutleie, kultur og klimaforedrag, tradisjonell matservering og salg av lokale gjenstander laget på øyene rundt omkring og en hyggelig sammenkomst for barn, unge og gamle med underholdning og musikk.  

“Kulturminnefondet er glade for at de fremtidige planene for trelasten er allment tilgjengelig gjennom næringsvirksomhet.”, sier Sundtoft. “Mange vil få glede av arbeidet som skal gjøres der.”, avslutter hun.