Stor støtte til Sundal Gjestgiveri

I den lille bygda Sundal i Mauranger gjenopptar Caroline Steine og Harald Andreassen tradisjonen med overnatting i Sundal Gjestgiveri. Det staselige overnattingsstedet fra 1889 er bygget i tradisjonell sveitserstil, men bærer preg av forfall.

For to år siden startet Steine og Andreassen et stort restaureringsarbeid. Med støtte fra Kulturminnefondet på 470.000 kroner fikk de startet med istandsettingen i 2019, og med den nye støtten vinteren 2021, på 480.000 kroner, kan de fortsette arbeidet med istandsetting av kjeller, dører og vinduer, og en søyle på fasaden.

Foto fra tidligere anledning, januar 2019: Daværende ordfører Peder Sjo Slettebø i Kvinnherad kommune (f.v.), eiere Caroline Steine og Harald Andreassen og direktør for Kulturminnefondet Simen Bjørgen. Foto: Kulturminnefondet   

Direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet roser eierne for å dele opp prosjektet:  

– Vi ser at når eiere gjennomfører ett og ett tiltak er det større sannsynlighet for at de kommer i mål med istandsettingen, fremfor at alt skal gjøres samtidig. Vi ser på gjennomføringsevne når vi vedtar hvilke prosjekter som får tilskudd, forteller Bjørgen i Kulturminnefondet. 

Styreleder Tine Sundtoft i Kulturminnefondet sier Sundal gjestgiveri er et særegent bygg med høy kulturminneverdi 

Det er positivt at eierne ønsker å videreføre opprinnelig bruk og drive overnatting- og serveringsvirksomhet. Vi er glade over å kunne støtte dette prosjektet.  

Sundal Gjestgiveri. Foto: Fra søknad til Kulturminnefondet

Sundal gjestgiveri har en lang tradisjon med turisme. Herfra ble adel og rikfolk fraktet med hest opp til Folgefonna og over breen med slede ned til Odda. På slutten av 1800-tallet gikk det dampskipstrafikk ukentlig mellom Sundal og England. På Sundal gjestgiveri ble gjester huset fram til 1995, og bygget har i noen år stått helt tomt. De nye eierne vil skape liv og bærekraftig turisme med overnatting og servering.

Kulturminnefondets økonomiske ramme ble kraftig redusert i statsbudsjettet for 2021. Søknadsmengden til Kulturminnefondet har aldri vært større, og interessen for å ta vare på kulturminner slår nå alle tidligere rekorder

Søknaden fra eierne av Sundal gjestgiveri ble prioritert i sterk konkurranse med mange andre prosjekter.

Vi er glade over å kunne støtte dette prosjektet.

Direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet sier Sundal gjestgiveri er et viktig kulturminne, og han roser eierne for at de går videre i arbeidet med å sette gjestgiveriet i stand slik at det på nytt kan drives næringsvirksomhet, overnatting og servering, med oppmerksomhet rettet mot natur og bærekraftig turisme.

Flere prosjekter som har fått støtte fra Kulturminnefondet kan du lese om her: https://kulturminnefondet.no/prosjekter/