Får nytt liv: Tørrfiskskjåen i Strandgata 73 i Vardø.

Tørrfiskskjå i Vardø

Finnmarks historie med tørrfiskproduksjon går kanskje mer enn 1000 år tilbake i tid, og denne bygningen ble trolig bygd under sent 1800-tall. Den representerer den siste, store glansepoken for tørrfiskproduksjon.  

Nærheten til gode fiskefelt og store muligheter til å tørke fisk på hjell skapte grunnlaget til at Vardø tidlig utviklet seg til en av Finnmarks fremste og mest velstående byer. 

Støtten på 539.000 kroner fra Kulturminnefondet går blant annet til å skifte ut skadde deler av konstruksjon i tak og reisverk og til arbeid med gulv.
Støtten går også til å erstatte manglende kledning, posisjonere steiner i fundament, rense forkullet treverk, restaurere vinduer og dører, samt male fasadene. 

Sted

Vardø Kommune

Fast kulturminne

Forsamlingshus

– Jeg tror det er mange som setter pris på at slike bygg tas vare på

Tørrfiskskjåen er fra slutten av 1800-tallet og er en av kun seks gjenværende av sitt slag i byen. Jørn Riise i Riisebruket AS er i gang med å sette den i stand. – Planen er å bruke skjåen i forbindelse med næringsvirksomhet knyttet til fiskeri, kultur og formidling i framtiden. Slik får både tilreisende og lokalbefolkning nytte av den.

Bygningen har fungert som lager, uten spesiell bruk. Den bar også preg av gjentatte forsøk på ildspåsettelse.  

Kulturminnet som var hardt rammet av både ild, vind og vann, får nå et nytt liv. 

Tekst og foto: Hanna Thevik

Skal få en aktiv bruk: Jørn Riise setter i stand Tørrfiskskjåen i Vardø. Planen er at skjåen skal få en aktiv bruk.

Det har vært utrolig viktig med støtte i fra Kulturminnefondet for å få gjennomført istandsettingen. Jeg tror det er mange som setter pris på at slike bygg tas vare på. 

En av de siste 

Den ligger som en av to skjåer ved innseilingen til Vestervågen i Vardø. Relativt få bygninger av denne størrelsen og typen er bevart fra før andre verdenskrig i Nord-Troms og Finnmark.  

Bygget er plukket ut som et av de utvalgte kulturminnene i Vardø kommunes kulturminneplan.  

I vedtaket fra fylkeskommunen er den store graden av autentisitet vektlagt i tillegg til opplevelsesverdi.  

Det gjenstår en god del arbeid før prosjektet er ferdigstilt, blant annet tekking av tak og maling av fasader. 

Den (lengst bort) ligger som en av to skjåer ved innseilingen til Vestervågen i Vardø. Relativt få bygninger av denne størrelsen og typen er bevart fra før andre verdenskrig i Nord-Troms og Finnmark.

Utrolig viktig med støtte 

Jørn forteller at det er stor nytte i drahjelpa fra Kulturminnefondet. 

– Det har vært utrolig viktig med støtte i fra Kulturminnefondet for å få gjennomført istandsettingen. Jeg tror det er mange som setter pris på at slike bygg tas vare på.

Kulturminnefondet bidrar med å få ting gjennomført, spesielt i distriktene hvor det er ikke er så lett å få finansiering, forteller han videre. 

I en slik istandsetting ligger det også gjenbruk av gode materialer som både sparer naturen for ressurser og søkere for utgifter. 

Tilskuddet på 539.000 kroner går blant annet til å skifte ut skadde deler av konstruksjon i tak og reisverkskonstruksjon.

Viktig med støtte: Det har vært utrolig viktig med støtte i fra Kulturminnefondet for å få gjennomført istandsettingen. Jeg tror det er mange som setter pris på at slike bygg tas vare på, sier Jørn Riise.

Få søknader fra Finnmark 

– Vi gleder oss over alle nye søknader som kommer inn, spesielt fra Finnmark hvor det er få søknader, sier Simen Bjørgen som er direktør i Kulturminnefondet. 

Kulturminnefondet oppfordrer eiere av kulturminner i Finnmark til å søke om støtte istandsetting.  

–Det er få søknader inne fra fylket. Kulturminnefondet skal bidra til å bevare et representativt utvalg av ulike kulturminner omkring i landet, og sikre god geografisk fordeling, sier direktør Simen Bjørgen.  

Istandsettingen bidrar til at bygningen kan tas i bruk, og eieren har planer om en ny og aktiv bruk med potensial for framtidig næringsutvikling, sier Simen Bjørgen, som er direktør i Kulturminnefondet. 

Istandsettes: I en slik istandsetting ligger det også gjenbruk av gode materialer som både sparer naturen for ressurser og søkere for utgifter.