Bilder
Google

Orød lystgård

Prosjektet har fått tilsagn på til sammen 668.000 kroner.

Orød lystgård skriver seg fra ca. 1850, da Rasmus Leganger, en av de ledende trelasthandlerne i distriktet, bygde lystgården som tilholdssted for sin familie sommerstid.

Sted

Web

Bolighus

Bolighus

Fikk spøkelseshuset til å stråle igjen

Lystgården fra 1800-tallet huset hjemløse og var et beryktet spøkelseshus, men et tilfeldig Finn-søk vekket arkitektperlen fra tornerosesøvnen.

Av Anne Mone Nordahl

– Vi ble veldig satt ut, fordi det var så fint og så vanskjøttet på en gang. Det var trist å se et så nydelig sted som bare lå helt nede.

Anne Håbu forteller om første gangen hun og mannen Tor Øvrebø var på Orød. Lystgården som ligger i Tistedalen utenfor Halden, var bygget for fiffen. Den hadde eksklusive, store rom, ballsal, stukkatur og et fantastisk parkanlegg på 17 mål. Anne hadde spøkt med at hun skulle kjøpe seg ett mål land i Østfold et sted for å lage seg en fin hage. Hun kikket litt på Finn.no bare for gøy, og plutselig var Orød der.

Det var trist å se et så nydelig sted som bare lå helt nede.

– Vi ble nysgjerrige og spurte om vi kunne komme på visning. Beskjeden vi fikk da, var at dørene var sparket i stykker så det var bare å gå inn.

Det var en mørk og stusselig januardag i 2012 at de dro for å kikke på huset hvor kong Oscar den annen en gang skal ha vært gjest. Nå snødde det inn i ballsalen, det var lemmer foran vinduene og det originale ballsaltapetet var tagget og skåret med kniv. Hva gjør at man velger å kjøpe et sånt sted?

Handle – ikke tenke
– Vi så at det hadde potensiale til å bli veldig flott igjen, og så var det tross alt et solid bygg. Cæsar sa en gang at store prosjekter de tenker du ikke på, de bare begynner du på. Og vi bare gjorde det, forteller Tor, og legger til at det ikke var gitt at det var et prosjekt de ville klare å komme i havn med.

– Da fikk vi heller selge det igjen og forhåpentligvis få igjen pengene våre. Men, vi delte opp «elefanten» i små delprosjekter og gøyv løs. Vi hadde den første søknaden vår inne hos Kulturminnefondet allerede samme høst. Det var en kjempeoppmuntring å få den økonomiske støtten. Det var viktig for å greie det, rett og slett.

Vi så at det hadde potensiale til å bli veldig flott igjen

Inn i fremtiden
Utallige arbeidstimer har de lagt bak seg siden den stusselige januardagen i 2012. Da Anne fylte 50, stod ballsalen ferdig og det ble bursdagsball. Høsten 2017 var det for første gang lys og varme i alle rom, og paret inviterte til juleselskap.

– Huset ble bygget for å ha fester og ball. Når vi ser Orød stråle i lys og er fylt av glade mennesker, tenker vi at det er sånn det skal være, sier Anne.

– Det kunne ha blitt revet og gått i glemmeboken, men vi har løftet det frem og vekket det fra tornerosesøvnen. Det har en verdi både for oss og for fellesskapet, at et så utrolig vakkert og viktig kulturminne får være med inn i fremtiden.

 

Artikkelen er fra Kulturminnefondets 15-årsjubileumsbok
«Fornemmelse av fortida – fordel for framtida».