Lundgaard

Kulturminnefondet har støttet istandsettingen av låven fra sent 1800-tall på Lundgaard i Leiret i Elverum med 900.000 kroner. I vurderingen fra Kulturminnefondet ble det vektlagt at eieren ønsker å ta låven i bruk på en måte som kommer lokalsamfunnet til gode og som kan bidra til verdiskaping

Låven er del av et godt bevart kulturmiljø sammen med hovedbygning med forretningslokale, svalgangsbygning med forsamlingslokale, og en større utedo som skal ha fungert som Elverums første offentlige toalett. I låven er det stall og lagerrom. Anlegget er særlig spesielt da det er et av få som overlevde bombingen av Elverum i 1940.

Sted

Elverum, Innlandet 

Verdiskaping

Verdiskaping

Eiendomsmeglere i historiske omgivelser

– Det er litt moro å ha gjort det selv, smiler trioen hos Rustad Eiendomsmegling. Nå har de flyttet inn på ærverdige Lundgaard i Leiret. 

Av Nils Henning Vespestad, Østlendingen

KUNDEMOTTAKET: Kristine Rustad, Alf Johan Rustad (sittende) og Bjørn Magnus Brynildsen i entreen som blir kundenes første møte med Lundgaard.

Megler Alf Johan Rustad, eiendomsmeglerfullmektig Bjørn Magnus Brynildsen og medhjelper Kristine Rustad har avsluttet et drøyt halvår med omfattende oppussing og lange dugnadsøkter.

Vi har gjort mesteparten selv, forteller en stolt trio og inviterer inn i hovedhuset fra 1902.

Dette er nå bygd om fra restaurant til meglerkontor, og er den nye basen for Rustad Eiendomsmegling AS.

Her møtes kundene av svarte tak og gamle, originale detaljer, supplert med farger og innredning du finner på ethvert kontor og i moderne boligannonser.

KURIØSE DØRER: Gamle dører med malt glass og artige detaljer har kommet til heder og verdighet igjen.

Gjorde det til sitt
– Vi ville ha det litt annerledes og stilig, sier Kristine om kombinasjonsstilen de har valgt.

Vi har en forkjærlighet for gamle hus.

– Det er noe med at ikke alle har det samme. Og så ville vi gjøre det til vårt, supplerer Bjørn Magnus.

Han er deleier og daglig leder i selskapet Lundgaard AS, som eier den historiske eiendommen. Alf eier resten av aksjene. De kjøpte selskapet på nyåret i fjor.

Siden har det gått med mye tid på å rydde opp i og rundt bygningene på eiendommene, og på å renovere låven og hovedhuset.

ANSIKT TIL ANSIKT: Bjørn Magnus Brynildsen og Kristine Rustad deler et kontor ut mot Lundgaardvegen.

Ingen vet totalprisen
Låven fra 1902 var først ut. Kulturminnefondet og Stiftelsen Uni har spyttet inn penger i dette arbeidet, som alt i alt har kostet 2,5 millioner kroner. Låven skal brukes til lagringsplass.

Siden er de sju hyblene i hovedhuset pusset opp, parallelt med at første etasje er klargjort til meglervirksomhet.

– Vi har brukt en del penger på å sette huset i stand. Eksakt hvor mye, det vet vi ikke. Det har vi ikke villet tenke på, smiler Alf.

På sikt må noe gjøres også med Lundgaardsalen, i det hvite sidebygget parallelt med Lundgaardvegen. Dette stammer fra rett etter at eiendommen bli skilt ut i 1876.

NYTT LIV: Eiendommen Lundgaard i Leiret. Til venstre sidebygget som rommer Lundgaardsalen.

Trengte mer plass
Rustad Eiendomsmegling AS har inntil nå holdt til i et annet av Elverums gamle trebygg, nemlig Kirkestua ved Kremmertorget.

– Vi måtte flytte på oss. Det ble for trangt. Når vi skulle ha kundemøter, måtte Alf kastes ut av kontoret sitt. Det blir en enklere hverdag her, fastslår Bjørn Magnus.

På Lundgaard har virksomheten fått omtrent dobbelt så stor plass, med eget møterom og kontorplasser som åpner for utvidelse på sikt.

– Det er artigere å sitte her og jobbe enn i et åpent kontorlandskap, smiler Alf og viser fram sitt eget kontor.

PÅ SJEFENS KONTOR: Alf Johan Rustad eier og er daglig leder i Rustad Eiendomsmegling AS. Her er hans kontor.

Viser fram lokalene
Trioen forteller om mye positiv respons etter at planene deres ble kjent. Mange har fulgt med på oppussingen, men inntil nå er det svært få som har fått sett hvordan Lundgaard er blitt.

– Det er nok mange som er nysgjerrige, og som kan tenke seg å komme inn og se. Men det er kanskje ikke naturlig for folk å gå inn på et eiendomsmeglerkontor uten å ha et ærend, tror Kristine.

Mandag 1. november, samtidig med at man markerer den offisielle åpningen, inviteres derfor alle interesserte til å komme på åpen visning.

Men uten påfølgende budrunde. Dagens eiere har tenkt å bli.

HISTORISK VERDI: Lundgaard overlevde bombingen av Leiret i 1940. Både låven og hovedbygget er nå satt i stand.

Artikkelen sto først på trykk i Østlendingen. Link åpnes i ny fane. 

I GAMLE DAGER: Et stort, gammelt bilde av Lundgaard har fått henge igjen etter tiden det var restaurant her.