Film
Bilder
Google

Grønset turiststasjon

Helga Hjorthol Grønset og mannen Mark Adams har store planer for gården Grønset. Her skal de tilby overnatting i våningshuset, og når Gammelfjøset er ferdig restaurert, skal det bli både spiseri og danseplass, kafé og kanskje et spa?

Sted

Vinjeøra i Hemne kommune
Sør-Trøndelag

Web

Landbruk

Landbruk

Her skal det bli spetakkel!

På Grønset gård får Gammelfjøset fra 1871 nytt liv med midler fra Kulturminnefondet, for tredje gang. -Når vi er ferdig med istandsettingen skal det bli spetakkel her med spiseri, konserter, låvedans og spa, sier Helga Grønset Hjorthol, Sjefspoteten på gården.

Av Linda Cathrine Herud

Med seg på laget har hun Ængelskmainn og ektemann, Mark Adams, Kårkaillen og far, Eldar Hjorthol, i tillegg til en hærskare av dyktige håndverkere Gammelfjøset ikke kunne klart seg uten.

– Dette er en videreføring av min
farfars planer om skysstasjon her.

Grønset gård ligger idyllisk til i bygda Staurset i Hemne kommune, rett ved fjorden.

-Vi tok over gården i 2010 og da var det en gård som har vært i familiens eie i hvert fall sju generasjoner siden 1700-tallet, forteller Helga.

Opprinnelig var det var en kapteingård, som etter hvert ble et vanlig gårdsbruk, men Helgas tippoldefar drev også med seilskuter i tillegg til den ordinære driften. I 2006 var det slutt på dyreholdet, og tankene rundt den videre driften hadde allerede begynt å spinne i Helgas hode.

-Det som er litt artig å tenke på, er at det vi har begynt på nå, er en videreføring av min farfars plan om skysstasjon.

For på Grønset turiststasjon skal det bli både overnatting, restaurant, kulturbegivenheter og spa.

Gammelfjøset fra 1871 sto til forfall i 2010, men da Sjefspoteten og Ængelskmainn bestemte seg for å gifte seg, var det ikke noe annet sted enn i det bygget låvedansen kunne foregå. På kort tid ble det lagt nytt gulv, og både bryllupet og låvedansen ble vellykket.

-Det var beviset på at alt er mulig. Når vi fikk til det, ble det klart for oss at vi kunne gjøre mye mer, sier ektemannen Mark.

Planleggingen for en omfattende istandsetting av Gammelfjøset ble igangsatt, og utålmodigheten begravde de på et hemmelig sted.

– Støtten fra Kulturminnefondet har
betydd alt, absolutt alt

Helga og Mark fikk god hjelp til søke Kulturminnefondet, og i 2014 kom det første gladbrevet om støtte til å bevare murer og søyler i konstruksjonen. Gleden var ikke mindre i 2015, da støtten kom til å stabilisere bygget samt å skifte ut den værutsatte vestveggen, og ved siste tildeling før påske i år, fikk de for tredje gang støtte. Denne gangen skal flere av smijernsvinduene og vinduslemmene tilbake til fordums prakt.

-Støtten fra Kulturminnefondet har betydd alt, absolutt alt. Uten Kulturminnefondet hadde kanskje bygningen rast ned, sier ekteparet.

Sist sommer huset Gammelfjøset kafé, med besøkende både fra den lille bygda og forbipasserende turister. Besøket ble over forventning for Sjefspoteten og Ængelskmainnen, og det står ikke på entusiasmen for den videre utviklingen av Grønset turiststasjon.

-Vi håper at de gamle byggene på gården, som Gammelfjøset, vil vekke minner hos folk, at både bygget i seg selv, møbler eller interiør gjør at folk blir litt nostalgiske. Vi skal ikke bli sittende fast i gamletida, vi skal ta det videre, men bygge på det som var før og lage nye minner med litt chili på toppen.