Granum Gård

Granum Gård har en rik historie. Tunet består av tre eldre bygninger, sannsynligvis fra tidlig 1800-tall. Det har en eldre kårbygning i empirestil, låve i tømmer og reisverk, og kubbefjøs. Hovedbygning brant i 1930 og det ble da satt opp pensjonat i tømmer.  

Sted

Granum Gård, Søndre Land Kommune

Verdiskaping

Kulturlandskap

Kulturminnefondet har bidratt med 375 000 til blant annet restaurering av vinduer på pensjonatet, restaurering av piper, tak og golv og kledning på fjøs. 

Granum Gård

Granum Gård ligger idyllisk og usjenert i naturen, med storslått utsikt utover Randsfjorden. Det er et gammelt gårdstun med en unik historie, med tilhørende pensjonat. Folk som kommer hit har lyst til å være lengre enn planlagt, sier eier Marianne Konow. 

Foto og tekst: Hanna Thevik

Lars Weydahl og Marianne Konow tok over gården i august 2013. Da hadde pensjonatet i flere år stått tomt, og det ville de gjøre noe med og startet jobben med å sette det istand igjen. 

Målet har vært å utvikle stedet innenfor pensjonatdrift med aktiviteter og som lokalitet for selskaper, kurs, møter og utstillinger.

Gården har vært i slekta til Lars helt tilbake til 1804 og det gamle tunet er avsatt som kulturmiljø i Kulturminneplanen for Søndre Land kommune.

En gård med mye historie 

Granum Gård har en rik historie. Tunet består av tre eldre bygninger, sannsynligvis fra tidlig 1800-tall. Det har en eldre kårbygning i empirestil, låve i tømmer og reisverk, og kubbefjøs. Hovedbygning brant i 1930 og det ble da satt opp pensjonat i tømmer.  

Fjøset har hatt påbygd låve i vinkel, denne raste sammen av snø ca 1965. Deretter ble det satt opp et enkelt vognskjul i forlengelsen av fjøs-delen. Dette raste sammen av snø etter lengre tids råteskade rundt 2008. 

Det finnes gravrøyser på eiendommen og i nærheten, fra vikingetida. Ridevegen er beskrevet i bruk siden 1594, og den er nå en historisk vandringsrute tilknyttet gården. 

Gården var også lensmannsgård fra 1804, og en skysstasjon mot slutten av 1800-tallet. I en periode fra 1800-1915 hadde også gården en landhandel.  

Stedet har også vært tysk flyobservasjonspost under hele krigen med et bunkeranlegg, og to evakuerte flyktningfamilier bodde i den ene eldre kårbygningen fra 1944. Eier Marianne har ofte skolegrupper på besøk og formidler lokal krigshistorie.

Tilbakeførte pensjonatdriften

Gården hadde pensjonatdrift i perioden 1934-1975. Pensjonatsbygningen bærer preg av solid håndverk, men har vært lite vedlikeholdt etter at drift opphørte i 1975.

Da Marianne og Lars tok over gården, var målet tilbakeføre bygningen og videreutvikle stedet innenfor pensjonatdrift med aktiviteter og som lokalitet for selskaper, kurs, møter og utstillinger.

De har lagt inn mye innsats og sjel i den gamle plassen. I november 2016 ble den eldre kårstua etter restaurering åpnet for arrangementer. November 2017 var den eldste delen av pensjonatet ferdig restaurert blant annet med tilskudd fra Norsk Kulturminnefond, og ble reåpnet for overnattingsgjester, kafèdrift, selskaper og ulike arrangement. 

–I 2019 var det i pensjonatet registrert over 500 gjestedøgn for overnattingsgjester fra hele verden. Det er gjort i stand 10 soverom. 1.etg. av pensjonatet har kjøkken, hall, bad/toaletter og et soverom universelt utformet, videre peisestue, spisestue, glassveranda og spisesal med plass til 80-90 stk. 

1.etasjen i en eldre kårstue har intakt interiør med opprinnelig gulv, vegger, tak, kjøkkengrue, dører og listverk fra tidlig 1800-tallet.

–Dette er en opplevelse i seg selv og er godt egnet som møtested for mindre grupper som etterspør en intim atmosfære, sier Lars.

Den gamle kårboligen blir brukt til servering og historieformidling for tilreisende og skoleklasser.

–Pensjonatbygningen er verdifull som kulturminne både fordi den framstår som uforandret siden det var aktiv pensjonatdrift i bygningen, og fordi den inngår som en del av historikken på Granum gård. Det er bra at det er kulturbasert næringsvirksomhet i et historisk anlegg, noe som har høy allmenverdi, mener Simen Bjørgen, Direktør i Kulturminnefondet.  

Loftstua på pensjonatet har åpen løsning. Her kan du nyte solnedgangen over Randsfjorden i fred og ro.

Kulturelle vandringer og formidling av historie 

Det var et mål å også benytte de gamle ferdselsvegene i området til guidete turer, historiske og kulturelle vandringer med formidling av historien på Granum og i området i nærheten.

–Det er mange som går tur langs den gamle kjerreveien som går over tunet. Da vi åpnet opp og ryddet det frem, sa vi at dette skal være åpent for allmenntheten. Alle får gå her og alle er velkomne hit for å oppleve og se Granum gårds historie.

De gamle bygningene på gården er en viktig ressurs i historiefortellingen ved siden av etterbruk knytta til ulike arrangement.  

–Svært mange gjester viser begeistring for eldre og autentisk byggestil, den rike historien på stedet og den fantastiske utsikten. 

Kulturminnefondet har betydd mye 

 Nå er de fleste bygningene blitt restaurert. Det gamle tunet er ryddet fram og den upåklagelige utsikten trer frem. Plassen er blitt et smykke av et sted verdt å oppleve og historien er bevart. 

–Venner og bekjente synes vi var gærne da vi startet opp arbeidet med å rydde frem tunet og restaurere bygningene. Det var mye arbeid, men det har vært verdt det sier Marianne, og legger til at hun aldri blir lei utsikten eller solnedgangene her.  

Det nyere murtilbygget til pensjonatet var det siste som ble rustet opp med støtte fra Kulturminnefondet.

–Uten støtten fra Kulturminnefondet, så hadde ikke resultatet vært like bra. Kulturminnefondet har vært essensielt når det kommer til å bevare det tradisjonelle og originale håndverket.