Furuholmen

Kulturminnefondet har støttet ombygging av vedtørka på Furuholmen med 500.000 kroner. I vurderingen er det vektlagt at bygningen blir tatt i bruk til næringsutvikling og verdiskaping. Direktørboligen er satt i stand og det er planer om transformasjon av andre hus på gården for flere formål. Ombygging av vedtørka til kafé og forsamlingslokale er et av flere planlagte tiltak.

Vedtørka har en fin beliggenhet ut mot Glomma, noe som gjør den velegnet til ny og aktiv bruk. I Kulturminnefondets vurdering ble det lagt vekt på at det skapes ny aktivitet og nytt liv i nærmiljøet.

Sted

Sarpsborg, Viken

Verdiskaping

Verdiskaping

Tenker stort i Varteig

For bare trettisyv år siden var Furuholmen Varteig et av landets største fløtesteder for tømmer, med flere hundre ansatte. I dag er det Tone Lise og John Anders som gjenskaper stedet. Og de tenker bredt og variert.

Tekst: Terje Hansteen                              Foto: Terje Hansteen/Furuholmen Varteig

Tone Lise Forbergskog og John Anders Neergaard ser store muligheter for Furuholmen Varteig og har allerede fått realisert en rekke ting. Foto Terje Hansteen

-Vi dro vi til Hvaler for å se på hytter og mulige vingårder og la inn et par bud. Så var det en venn som tipset oss om dette stedet. Da vi kom hit var det kjærlighet ved første blikk. Vi så fire tusen muligheter her, forteller Tone Lise Forbergskog. Flere av de mulighetene de så, har allerede blitt realisert.

 

Kreativiteten blomstrer

Sammen med samboeren John Anders Neergaard hadde hun egentlig tenkt å starte B & B i Florida. Den drømmen forsvant fort da de kom til det gamle fløtestedet Furuholmen Varteig i Østfold for tre år siden. De skjønte fort at her kunne de virkelig skape noe. De to entusiastene har masse planer for stedet og er allerede på god vei til å realisere dem. En gjenbruksbutikk er på plass, en kafé er åpen i helgene og det bygges hytter. Og folk strømmer til fra nær og fjern. -Vi har hatt og har masse fiskekonkurranser her, strikkefestival, gjeddefestival, Jump Fish – konkurranse, sjamankurs, kosthold – og ernæringskurs, SoMe  – kurs, selvutviklingskurs, bursdagsfeiringer, utdrikningslag, masse sommeravslutninger, ramser Forbergskog opp. I tillegg kommer utleie av enebolig pluss ei hytte gjennom Airbnb.

Vil ha mange bein å stå på

Den tidligere gründeren, opprinnelig fra Båtsfjord, har sammen med samboeren et sterkt ønske om å skape et levende møtested i Varteig.

-I helgene er kaféen og gjenbruksbutikken åpen og da kommer det masse folk hit. Dette er også et yndet turområde. Ukentlig får vi flere henvendelser om leie av lokaler. Vi kommer til å satse framover på kurs og mindre konferanser med eller uten overnatting, og markeder, med høyt fokus på gjenbruk.  Og vi satser også stort på birøkt og ungdommer. Å kunne jobbe med ungdom som faller utenfor, er veldig givende. Vi ser for oss at vi kan involvere ungdommen i birøkten, i tillegg til andre arenaer som matlaging, booking, renhold, vedproduksjon og vaktmesteroppdrag.  Mange vokser på å oppleve mestring, sier Tone Lise Forbergskog og får helhjertet støtte av samboer John Anders Neergaard fra Lillestrøm. – Glede, mestring, bærekraft og natur er stikkordene her. Vi ønsker å skape vår egen arbeidsplass, og det skal være en givende arbeidsplass og vi skal bety noe for andre.  Håpet er at vi skal kunne leve av stedet om et års tid.

Finner roen

Eiendommen Furuholmen Varteig er på hundre mål og består av flere bygg, blant andre kaféen Vedtørka og en stor låve hvor det nå bygges hytter for utleie. To gamle fløtebåter skal muligens huse gjester i framtida. En lang strandlinje åpner for muligheter framover. Siden Forbergskog og Neergaard overtok stedet i 2017, har mye blitt restaurert og mye gjenstår. Så langt er det kun Kulturminnefondet som har bidratt med økonomisk støtte. Stedet har høy historisk verdi og de to er opptatt av å ta vare på nettopp historien. Det krever pågangsmot å sette i gang på et slikt sted, og akkurat det har de to masse av.

-Her finner vi roen og her får vi fulgt drømmene våre, det føles veldig godt etter over tretti år i Oslo. Vi savner ikke Oslo i det hele tatt, sier finnmarkingen.