Engelskmannsbrygga
Engelskmannsbrygga i Henningsvær har en lang historie, og er nå et verkstedfelleskap og galleri der tradisjonelt kunsthåndverk blir bevart gjennom moderne design.
Kulturminnefondet har gitt støtte til Engelskmannsbrygga på kroner 250 000,-
Sted
Henningsvær, Vågan kommune i Nordland
Web
Verdiskapning
-Jeg vil at historien skal synes
Cecilie Haaland er keramiker på heltid og eier av Engelskmannsbrygga i Henningsvær. For henne har brygga blitt en livsstil, både med oppussing og egen arbeidsplass.
Engelskmannsbrygga har en lang og spennende historie. Den ble bygget i 1903 av et verdensomspennende engelsk farmasøytisk firma, Allen& Hanburys, for produksjon av medisintran. Under Lofotraidet i andre verdenskrig ble brygga sprengt under en sabotasjeaksjon, men ble raskt satt i stand igjen. Bygget har også vært brukt som saltfisklager og tønnefabrikk og sto tom i mange år inntil Cecilie kjøpte den i 1997, sammen med en glassblåser-venninne.
Vi var unge og idealistiske og så mulighetene i brygga. Å leve med et kulturminne og alt av vedlikehold, det er en veldig spennende livsstil, sier Cecilie.
I dag består Engelskmannsbrygga av felles galleri og verkstedsutsalg for tre kunsthåndverkere og en fotograf.
I 2010 fikk Engelskmannsbrygga tilskudd fra Kulturminnefondet på 250.000 kroner til blant annet reparasjon av ytterkledning og vinduer på bygget.
-Jeg er veldig glad for at vi har sånne ordninger, jeg har fått en veldig bevissthet til huset mitt. Selv om vi har gjort huset levelig og moderne, er sjelen fortsatt igjen her, og det liker jeg.
Cecilie Haaland brenner for Henningsvær, og har sett mye av den utviklingen som har foregått de siste årene.
Det har vært interessant å se transformasjonen fra fiskerisamfunnet til det det er i dag. Det er blitt gallerier, kafeer, interiørbutikker og overnattingssteder. Og hva er egentlig alternativet til det? Jo, det er et dødt samfunn, som så mange andre små steder langs kysten.
Hvorfor har det ikke dødd ut her?
– Fordi det er selveste Henningsvær. Det er så naturskjønt at det tiltrekker folk fra hele verden, og alle vil oppleve dette til alle årets tider. Siden det trekker mange, er det også mulig å drive næring her.
Hun forteller om et godt samarbeid mellom næringsaktørene i Henningsvær.
Vi samarbeider og trekker folk til Henningsvær, til fordel for alle. Det er morsomt å være en del av.
Hun har også selv erfart at tilskudd muliggjør ny næring i gamle hus, og mener at med Kulturminnefondet som rådgiver kan det tilrettelegges på en god måte når det gjelder vern gjennom bruk.
Jeg håper også Kulturminnefondet har lært av Henningsvær, og det å gi en del penger til flere på et sted, der det allerede er en vilje, sånn som her. Se hva man får tilbake for det! Det avler mer energi og muliggjør ting.