Hans Hansens vei 8, Drammen

Kulturminnefondet har gitt tilskudd til å fjerne akrylbasert maling på trepanel, male trepanel med linoljemaling, restaurere vinduer, fjerne løs puss, reetablere kalkpuss og kalkmaling, og tilbakeføre til opprinnelig fargebruk.

Sted

Drammen

Bolighus

Bolighus

Fant funkisperle i Drammen

I flere år har Siri Høye og Felix Nyberg restaurert en fargerik funkisbolig. Kunnskapen de har tilegnet seg underveis, vil de nå gjerne dele med andre.

Tekst: Terje Hansteen                  Foto: Terje Hansteen/Felix Nyberg

-Vi synes at vi har fått et veldig flott hus, sier arkitektparet Siri Høye og Felix Nyberg, hun fra Drammen og han fra Stockholm. Et funkishus på 200 kvadratmeter på Bragernes i Drammen ble deres for seks år siden.

For seks år siden oppdaget arkitektparet Siri Høye og Felix Nyberg en funkisperle i Bragernesåsen i Drammen. De falt pladask og skjønte fort at dette huset måtte de bare ha. I konkurranse med flere andre la de inn det høyeste budet, og snart var huset deres. Prosjekt funkisbolig kunne endelig begynne.

Det knallgule funkishuset er lett synlig i åssiden i Drammen.

Tyskinspirert

-Vi ville ha noe som var urørt og med originalvinduer, nær sentrum og samtidig nær skogen. Og med mye sol og utsikt. Og det fant vi, etter å ha sett på flere funkishus her i Drammen, som jo er en av de største funkisbyene i Norge. Det skyldes at byen hadde en velstående middelklasse på 30 – tallet da den modernistiske funkisstilen tok form. Denne middelklassen ville ha ultramoderne hus, etter at arkitekter fra Drammen hadde vært i USA og Tyskland og blitt inspirert av den såkalte Bauhaus-skolen, forteller de to arkitektene som er mer enn gjennomsnittet opptatt av stilarter og farger. Og da i særdeleshet funkisstilen.

Forvandlingen

Det er lett å få øye på huset når man kommer til Hans Hansens vei i Drammen. Den knallgule fargen gjør at det skiller seg ut i mengden. Men da de overtok huset, var det hvitt som dominerte. Snart var de i gang med forvandlingen.

– Vi så at mye av fargevalget var feil på fasaden, det hadde blitt brukt plastmaling og gjennomgående hvitt. Vi visste jo ikke hva den opprinnelige fargen var, men da vi begynte å skrape fant vi en sterk gulfarge. Så da engasjerte vi gode håndverkere til å skrape bort plastmalingen og male gult på nytt. Vi fant også de opprinnelige fargene grønt, rødt og blått. Etter hvert har de arkitektoniske, opprinnelige elementene kommet fram igjen ved riktig fargesetting. Det tok oss tre år å gjøre ferdig fasaden, blant annet måtte skader på muren gjøres noe med og vi ønsket å bruke kalkpuss. Den viktigste jobben, tilbakeføringen av fasaden, er vi nå ferdig med takket være mye egeninnsats og dyktige håndverkere fra Skien, forteller de to entusiastisk.

Kunnskapsdeling

Paret legger ikke skjul på at de er opptatt av å ta vare på ting og mener at folk tidligere var mer bevisste på riktige materialvalg og vedlikehold. Underveis i restaureringen føler de at de har lært masse om gamle håndverk, blant annet linoljemaling, vindusrestaurering og kalkpuss. Den kunnskapen ønsker de nå å dele med andre. -Vi har gitt tips til andre som har kjøpt funkishus og blant annet vist helt konkret hvordan man restaurerer vinduer. Det handler også om å bevisstgjøre folk om hvilke kvaliteter som ligger i denne arkitekturen og fargebruken. Og vi vil også inspirere andre. Selv ble vi veldig entusiastiske underveis i prosessen, da vi oppdaget fargerikdommen og hva sammensetningen av farger gjør med huset. Vi synes nå at vi har fått et veldig fint hus, sier de to som fikk støtte fra Fortidsminneforeningen for å kunne kurse folk i tradisjonelt murarbeid. Støtte har de også fått fra Fylkeskommunen og Kulturminnefondet.