Aktuelt

Ukategorisert

BP-MACK’N «Ormen Lange»

En bil med rykte

BP-MACK’N «Ormen Lange» er ingen vanlig veteranbil. Da den ble tatt i bruk i 1948, fikk den straks omtale som «et monstrum av et tankbiltog» i bladet Teknikk for alle. Vogntoget hadde da kapasitet til å frakte 30 000 liter, mens normalen på den tiden lå på rundt 3 000.

Bilen ble levert av W. Myhre A/S og besto av en Mack trekkvogn med semitrailer og tilhenger fra Fruehauf. Den ble brukt til å frakte tungolje og jetfuel i beredskap, med faste ruter mellom Sjursøya i Oslo og Gardermoen, samt Cellulosefabrikken i Bønsdalen.

Kjøretøyet inngikk som en del av Marshallhjelpen til Norge etter andre verdenskrig. I tillegg til sine faste ruter hadde den leveranser til flere store industribedrifter på Østlandet, som Mustad på Lysaker og Dyno på Lillestrøm.

En rullende fortelling

Ormen Lange krevde mannskap på to og ble etter hvert et kjent syn på Østlandets vinterveier. For å mestre forholdene hadde den sandstrøere foran fremre drivaksel og dobbelt girsystem.

Bilen gikk i tjeneste for Norsk Brændselolje fram til 1965, da den ble solgt videre til et tungtransportfirma. Etter noen år i lagring ble den i 2000 overtatt av nåværende eiere, som har påtatt seg arbeidet med å bevare og formidle dens historie.

BP-MACK’N «Ormen Lange» inngår nå i en privat samling og skal bevares som en del av et transporthistorisk miljø. Eierne ønsker å bruke den på treff, utstillinger og andre arrangement. Det er også et mål å engasjere yngre generasjoner i både vedlikehold og formidling.

Gammelt bilde tatt langs veien, sør for Jessheim

«Ønskene for et slik miljø er og kunne bevare lokal/nasjonal historie, å kunne videreføre dette til yngre og oppvoksende generasjoner, ved at de tar aktiv del i bevaringen, får føle og kjenne på historien og på den måten være med i miljøet og få ett «eierskap» til miljøet og historien!» opplyser Tor Vidar Frydenlund i søknaden til Kulturminnefondet.

Arbeidet skjer i samarbeid med flere frivillige aktører, blant annet Transport historisk forening og lokale historielag.

Tilstanden i dag

Selv om trekkvogn og semitrailer er bevart, mangler den bakre tilhengeren. Det letes fortsatt etter den.

Vogntoget er kjørbart og kan flyttes for egen maskin, men er i lite presentabel stand etter mange år i utendørs lagring.

Lakken flasser, det er synlig rust og flere skader i karosseri og tank. Noen deler må bygges opp igjen for å komme tilbake til opprinnelig form.

Dette gir Kulturminnefondet støtte til

Kulturminnefondet gir tilskudd inntil 250 000 kroner til restaurering av karosseriet, inkludert skjermer, panser og førerhytte. Delene skal demonteres, rengjøres, rettes, sandblåses, lakkeres og monteres tilbake.

Passasjerdøren som tidligere er skiftet ut skal enten bygges om til opprinnelig form eller erstattes med ny kopi.

Arbeidet skal bidra til å sikre kjøretøyets uttrykk og videre bruk som veterankjøretøy med dokumentert historie.