Nytt liv til bygda Sundal

I den lille bygda Sundal i Mauranger har Caroline Steine og Harald Andreassen planer om å gjenoppta tradisjonen med turisme i Sundal Gjestegiveri. Det staselige bygget i 1889 tradisjonell sveitser stil bærer nå preg av forfall. Januar 2019 fikk de besøk av Simen Bjørgen, direktør for Kulturminnefondet og Peder Sjo Slettebø ordfører for Kvinnherad kommune. Med seg hadde Bjørgen et tilsagn på kroner 470 000,- og gleden stod i taket.

Fra venstre: ordfører Peder Sjo Slettebø, eiere Caroline Steine og Harald Andreassen og direktør for Kulturminnefondet Simen Bjørgen.

Støtten fra Kulturminnefondet skal gå til tiltak på tak, inngangsparti, vinduer og drenering.

I Kulturminnefondets vurdering ble det vektlagt at det er positivt at byggets opprinnelige bruk som overnatting og serveringssted blir videreført. Sundal Gjestegiveri har også en høy kulturminneverdi.

Eierne er godt i gang med planleggingen.

Det staselige gjestgiveriet er preget av forfall og paret har mye arbeid foran seg med å sette bygget i stand. De har allikevel godt mot og har allerede tatt i mot bestillinger for konformasjoner til sommeren.

Skattejakt

Her kan man gå på skattejakt, sier Harald og lukker opp et skap. Disse har vi ikke smakt på, men hun som drev stedet var ram på fermentering og vin.

Mye gjemmer seg i skapene på gjestgiveriet.

Stedet huset også postkontoret i sin tid og mye av inventaret fra da er fortsatt igjen.

Veggene skjulte også sin skatt og Caroline viser frem en nydelig tapet som titter frem under andre lag.

Under flere lag dukker denne mønstrete tappeten opp.

Lang tradisjon for turisme

Sundal Gjestegiveri har en lang tradisjon med turisme. Herifra ble adel og rikfolk fraktet med hest opp til Folgefonna og over breen med slede ned til Odda. På slutten av 1800-tallet gikk det jevnlig dampskipstrafikk ukentlig mellom Sundal og England. Der ble gjestene huset fram til 1995 og har i noen år stått helt tomt. De nye eierne vil nå skape liv og turisme med overnatting og servering med et bærekraftig fokus.

Sjøen kan bli sentral i aktivtetstilbudet til gjestene.

Gjestgiveriet ligger rett ved sjøen, og har en fantastisk utsikt.

-Kanskje kan vi ta med besøkende på krabbefiske, eller roing på kveldstid.

For det er slike opplevelser paret vil skape, og kommer med oppfordringen:

Ta tiden tilbake, reis sakte og opplev mer!

Utsikten fra gjestgiveriet er nydelig.

 

Flere prosjekter som har fått støtte fra Kulturminnefondet kan du lese om her: https://kulturminnefondet.no/prosjekter/