Ukategorisert

Kulturminnefondet har bevilget Kr 600 000 til bilfergen MF Holger Stjern

 

 

 

MF Holger Stjern, som er oppkalt etter ordføreren som foreslo fergeruten, er en bilferge som ble bygd i 1958 ved Ørens mekaniske verksted i Trondheim. 

Båten framstår som autentisk og dette er trolig den siste fergen som er så godt bevart fra denne tidsepoken, sier Simen Bjørgen som er direktør i Kulturminnefondet.

Foto: Privat fra søknad

Fra Trondheim til Finland, og tilbake 

Ferga gikk i rute mellom Trondheim – Vanvikan fra 1958 til 1980, deretter ble den solgt til Finland hvor den gikk på innsjøen Pielinen i Finsk Karelen hvor den hadde en seilingstid på ca. 2 mnd i året hvor sjøen var åpen. Nå er den i Fosenferja AS sin eie, som seilte den tilbake til Trondheim.   

En spesiell ting med ferga er at den er bygd med spring i bildekket slik at den kunne mobiliseres og gå inn som minelegger. Den er også forsterket i baugen for å kunne bryte is i Verrafjorden. 

Et levende museum 

MF Holger Stjern skal inn i bruk som levende museum for den tiden da fergetrafikken over fjorden så sitt lys. Dette vil bli gjennom besøk ombord når den ligger til kai for omvisning, fjordturer med informasjon og servering og kulturarrangementer i form av utstillinger, konserter og lignende aktiviteter. Det foreligger også intensjonsavtale med Trøndelag Fylke om å benytte skipet som opplæringssted for maritime og tilliggende fag. 

Det at det foreligger planer om at ferga skal være allmenn tilgjengelig er svært positivt. Dette vil bidra til en formidling av fartøyhistorien, og industrihistorien i Trondheim rundt Ørens mekaniske verksted. Samtidig er det svært positivt at fartøyet kan benyttes som opplæringssted for maritime og tilliggende fag, sier Bjørgen. 

Foto: Privat fra søknad

 

Dette får de penger til  

Den spesielle ferga mottok også støtte fra Kulturminnefondet i 2021. Den gangen startet man arbeidet med skroget som nå skal videreføres. Tilskuddet de får nå skal gå til arbeid med skrog og ballasttanker.  

– Interessen for å ta vare på kulturminner er rekordstor og denne søknaden prioriteres i sterk konkurranse med mange andre prosjekter, sier Bjørgen.