Huset på Kapteingården Strønes Nordre har beliggenhet midt i Strønes naturreservat. Kulturminnet ble oppført på 1850-tallet i sen-empire stil og består av forseggjorte detaljer både utvending og innvending.
Huset står på en kistemur bygget i gråstein som har omfattende skader. Nå skal muren settes i stand, og styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte prosjektet med 600 000 kroner.
Målet til de unge eierne er å bevare kulturminnet, bo i det og samtidig skape merverdi for andre.
Vil skape et sted for alle
Tanken fra starten av var å skape merverdi for andre og være til inspirasjon for flere som vurdere å begi seg ut på et så stort prosjekt
Eierne opplyser videre de har vurdert flere alternativer for å få til dette. Men det første de fant ut da de startet å utrede grunnmuren, var at det kun er en håndfull håndverkere som sitter på kunnskapen som trengs for å ta på seg jobben.
– Derfor er en viktig del av prosjektet med grunnmuren, og hele prosessen med oppussing av huset, å bidra til kunnskapshevning i form av kurs, skriver de videre til Kulturminnefondet.
Kursene er planlagt arrangert i samarbeid med det lokale bygdemuseet og fortidsminneforeningen Indre Østfold.
Eierne ønsker også å anlegge mulighet for ferie-utleie på eiendommen og dermed dele stedet med flere.
Den videre aktiviteten for eiendommen er positiv, og vi har gleden av å bidra med inntil 600 000 kroner til prosjektet, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet.
Midt i et rikt skogsområde
På hver side av huset ligger Strønes naturreservat med sitt rike skogområde med et intakt ravinelandskap.
Naturreservatet omfatter fylkets største sammenhengende parti med alm-lindskog og gråor-askeskog, og området har særlig betydning for biologisk mangfold.
Positivt tiltak
Bygningen har flere sjeldenheter ved seg og det er viktig å få satt i stand den bærende muren for å kunne ta vare på resten av bygningen.
Kulturminnefondet synes det er positivt at det planlegges tiltak for å bevare kulturarven og at eierne har fokus på å ta vare på mest mulig originale bygningsdeler.
Dette skal 600 000 frå Kulturminnefondet gå til:
Tilskuddet gis til oppjekking av bygningen, demontering og remuring av dagens mur med god bruk av stein og mørtel. Det gis også tilskudd til drenering og fylling med drenerende masser.