Dette er Nord-Norges eldste motorsykkel

Ikke bare er dette den eldste motorsykkelen i Nord-Norge den er også en viktig del av Sulitjelma sin historie. Nå skal den settes i stand, og Kulturminnefondet har bidratt med 77.000 kroner i arbeidet.

Motorsykkelen det er snakk om er en FN 285 (Fabrique National de Herstal) som ble produsert i Belgia i 1910. 116 år senere, i 2016, ble motorsykkelen gjort klar for salg til utlandet, men da kom Arctic Circle Classic Motorcycle Museum på banen og kjøpte sykkelen for å gjøre den tilgjengelig for folket igjennom museets utstilling i Rana i Nordland. 

 

Viktig historie 

Sulitjelmaverket som kjøpte inn sykkelen i 1910, før det strengt tatt fantes noe videre veier i regionen. Årsaken til innkjøpet var at arbeiderne ved verket hadde stort behov for å raskt komme seg fra gruvene og til kaianlegget hvor båtlast ankom inne i fjorden. 

Da andre verdenskrig brøt ut ble sykkelen demontert og gjemt, men motoren ble montert i en båt på Kvitblikkvatnet i Fauske. Slik ble motoren brukt til mange år etter krigen hvor den etter hvert ble liggende igjen i et naust.  

Utover 1970- og 80-tallet begynte tidligere eier å spore opp de gjenværende delene til motorsykkelen. 

FN 285 (Fabrique National de Herstal) får ettersyn av en gruppe entusiaster. Foto: Benny Sætermo

Må repareres 

For at kjøretøyet fortsatt skal være et tidsvitne, må det sykkelen repareres, og Kulturminnefondet har gitt støtte til blant annet disse tiltakene: produksjon av oljepumpe, eksosanlegg, og bensintank, samt til kobling mellom kardang og girkasse.  

Nå blir kjøretøyet tilgjengelig for alle på utstilling, hvor det vil brukes til å formidle norsk samfunnshistorie og motorsykkelhistorie. Det blir også gjort tilgjengelig for utlån til andre interesserte museer.

Motorsykkelen er en svært godt egnet gjenstand for å formidle Sulitjelmas historie, og historien om organisering av arbeidere og politisk mobilisering i Nord-Norge, sier Simen Bjørgen. Det er svært positivt at kulturminnet er tilgjengelig for alle, fortsetter han. 

FN 285 (Fabrique National de Herstal) Foto: Benny Sætermo

NRK Nordland fattet interesse for motorsykkelen og dens historie, og fikk eier Benny Sætermo i tale.

Du kan se innslaget ved å trykke på bildet.

Benny Sætermo eier Nord-Norges eldste motorsykkel, i Sulitjelma. Skjermdump: NRK Nordland