Ukategorisert

550 000 kulturminnekroner skal redde ødegård

Kaksrudødegården ligger i et vernet Kulturlandskap i Ås Kommune. Med sitt nåværende tun og bygninger fremstår som en av de få gjenværende «urørte» husmannsplasser i området. Gården har stått til forfall i flere tiår, men de nye eierne vil gjerne istandsette den og dele det med flere.  

– Vi ønsker å restaurere og bevare Kaksrudødegårdens bygninger og deres plassering i dette vakre vernet kulturlandskapet. Spesielt de gamle bygningene, som representerer en del av vår nasjonale kulturarv.

 Styret i Kulturminnefondet vedtar å støtte med 550 000 kroner.  

Skal få en aktiv bruk 

Fremtidig bruk er aktiviteter for minoritetsbarn og ungdom, samt demente og andre grupper med spesielle behov.  

– Vi ønsker å restaurere bygningene helst etter antikvariske prinsipper og etablere flere aktiviteter. Vi vil at nærmiljøet og flere brukergrupper skal få glede av å bruke stedet. 

Aktivitetene skal i hovedsak dreie seg om bruk av skogen rundt, hagestell og dyrestell med høner og hunder. 

Positivt med bevaring 

Kulturminnefondet ser positivt på at det planlegges tiltak for å bevare kulturarven. 

Styreleder Hanne Kristin Jakhelln_foto- Hanna Thevik

Det er bra at eierne har fokus på ivaretagelse av mest mulig originalt og god materialkvalitet. Det er også positivt at stedet skal deles med flere brukergrupper, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet.  

På Kaksrudødegården var det bosetting fra før Svartedauen, og opprinnelig sto det fem bygninger på det gamle tunet. Våningshuset som skal istandsettes har også bevart sin opprinnelige svalgang, noe som er sjeldent 

Dette skal 550 000 kroner gå til: 

Det gis tilskudd til istansetting av grunnmur, med fjerning av sement og oppbygging av natursteinsmur. Det gis også tilskudd til istandsetting av tømmerkassa og riving av tilbygget fra 1960-tallet.