Ukategorisert

– Et kulturminne midt i smørøyet

Kulturminnet som skal settes i stand er en murgård i Kvadraturen i Kristiansand. Det ligger innenfor Riksantikvarens hensynssone; et område som er viktig å bevare i Sørlandets hovedstad.  

Sameiet får nå 400 000 kroner i støtte fra Kulturminnefondet til å ruste opp fasaden. 

Gaten som kulturminnet befinner seg i ferdes på av mange, og det er mye aktivitet her med med butikker, kafeer og restauranter. 

Boliger for forsvarsfamilier

Opprinnelig var murbygården i Kvadraturen boliger for forsvarsfamilier, og den har også tidligere fungert som barnehage.  

I dag består den av ni leiligheter i et sameie, og denne bruken skal fortsette. 

Kulturelt knutepunkt

Kvadraturen er et kulturelt knutepunkt med museer, gallerier og historiske bygninger. Området har en rik historie, med bygninger som stammer fra ulike tidsepoker. 

Gaten domineres hovedsakelig av boliggårder og noen frittstående villaer, bygget etter bybrannen i 1892. Flere av de opprinnelige gårdene hadde næring i første etasje og boliger i andre etasje. 

Styreleder Hanne Kristin Jakhelln_foto- Hanna Thevik

Det er positivt at det nå planlegges tiltak for å bevare kulturarven, og at kulturminnet er i aktiv bruk. Det er også bra at kulturminnet er planlagt istandsatt med gode materialer, mener styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln.  

Dette skal 400 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til:

Tilskudd gis til å fjerne eksisterende maling og løs puss, å sette i stand muren med universalpuss, male med silikatmaling og impregnere teglsteinen.