Ukategorisert

Støtte til kulturminne i Tønsberg sentrum

Bygningen ligger innenfor det nasjonalt viktige kulturmiljøet i Tønsberg sentrum og er opprinnelig fra 1860-tallet. I dag er eiendommen benyttet som privat bolig. Kulturminnet trenger sårt å settes i stand for at den aktive bruken skal kunne fortsette. 

Styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte istandsettingen av det karakteristiske kulturminnet med 400 000 kroner.  

Får tilskudd for andre gang: Storgaten 21 i Tønsberg utgjør en viktig del av gate- og bybildet, og er av Kulturarv i Vestfold og Telemark. Foto: Privat

Utgjør en viktig del av gate- og bybildet i Tønsberg

Eiendommen utgjør en viktig del av gate- og bybildet, og er av Kulturarv i Vestfold og Telemark.  

Huset har tidligere fungert som privat bolig, rederbolig og embetsbolig, og senere vært benyttet til selskapslokale og forretningsvirksomhet. 

Vestfold og Telemark fylkeskommune har vurdert huset til å være en del av et velbevart kulturmiljø i Tønsberg sentrum som bør fortsettes å bevares. Fylkeskommunen skriver også at dagens utseende kommer fra en ombygging i 1928. 

Den generelle tilstanden av fasaden bærer preg av lite vedlikehold, med slitte og begynnende råte på kledning, vinduer, belistning og dekor, forteller eierne til Kulturminnefondet. 

– Det er åpne sprekker i skjøter inviterer til fuktinntrenging og vinduene er punkterte. 

Unikt: Fasadene har i dag en særpreget utforming i historisme og nyrokokko og har bevart mange detaljeringer med utskjæringer. De skal i stor grad bli bevart. Foto: privat

Rike karakteristiske utskjæringer

Fasadene har i dag en særpreget utforming i historisme og nyrokokko og har bevart mange detaljeringer med utskjæringer. De skal i stor grad bli bevart. 

Kulturminnefondet har tidligere gitt støtte til nye vinduer i andre etasje og istandsetting av kvistene på samme bygg. Til dette fikk de 457 000 kroner.  

Styreleder Hanne Kristin Jakhelln_foto- Hanna Thevik

Kulturminnefondet synes der positivt at eierne ønsker å bevare kulturminnet og fortsette den aktive bruken. Både beliggenhet og utformingen av eksisterende fasader gjør at det er viktig at mest mulig av eksisterende bygningsdeler blir bevart, mener styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln. 

Rike detaljer: Fylkeskommunen skriver at dagens utseende kommer fra en ombygging i 1928.

Preg av tidens tann: Den generelle tilstanden av fasaden bærer preg av lite vedlikehold, med slitte og begynnende råte på kledning, vinduer, belistning og dekor, forteller eierne til Kulturminnefondet. Foto: Privat

Dette skal 400 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til:

Tilskudd gis til belistning og utskjæringer rundt 12 vindu og skifte samtlige. Det skal også skiftes utvendig kledning og legge vindtetting. Videre går pengene til å skifte råteskadde bunnstokker til søyler i loggiaen og skjære og feste altandekket. Det gis også støtte til å restaurere kledning ved hjørnet ved kjøkkenvindu, ny glassdør og til å flytte nedløpet.