Ner-Grefstad gard

Gården ligger langs Gudbrandsdalsleden

Kulturminnefondet har gitt støtte til skifertak på hovedbygningen og istandsetting av stabbur fra 1800 tallet.

Sted

Meldal Kommune

Fast kulturminne

Hus og anlegg

Ner-Grefstad gard

Laila O. Syrstad og Nils Erik Syrstad tar i mot meg i tunet på den vakre pilgrimsgården.

Dagens driftsbygning ble bygd  ca 1920-30 men gården som helhet ble flyttet hit tidligere, mot slutten av 1890. Denne driftsbygningen er spesiell i sentrums-bildet og alle bygg danner et tradisjonelt gårdstun som eneste i sentrum av Meldal.

Det er tydelig at her er det tatt vare på alle bygninger og oppgradert begge stabbur og hovedlåna til en god standard men med tradisjonell stil.

Driftsbygningen huset ordinære husdyr fram til ca 1970. Gården har tidligere vært bakeri med utsalg i hovedhuset, og mange har et hjerte for stedet.

Pilegrimsovernatting

Det ene buret brukes til pilegrimsovernatting og det andre til håndverk og kunstutstillinger. I låven har vi innredet et oppholdsrom for pilegrimer med minikjøkken. I tillegg fungerer det som galleri, konsertlokale og gjestestue for alle som kommer innom.

– Dette har fungert meget godt for oss og vi har hatt et godt besøk hvor de klart har gitt uttrykk for at stedet er  godt egnet og kan utvikles videre, forteller Nils Erik.

Stedet har mest vært Pilegrimsbruk, og de har hatt konserter, korøvinger, kaffebesøk, og flere tilfeldig forbipasserende.

– Vi leier ut rom i buret og i hovedbygningen, der har vi også et lite atelier, sy- og vevrom, og et kontor. I det ene buret inviterer vi lokale kunsthåndverkere, fra Meldal og nabobygdene. Vi har delvis også brukt den tradisjonelle «nystua» til besøksformål.

Laila og Erik formidler om gårdens historie, og deltar i kveldssamlinger med sang og formidling.

– Vi guider også i kirka, prestegårdshagen og delvis på bygdemuseet for de pilegrimene som ønsker det, slik at de får et mer helhetlig innblikk i det som bygda kan tilby med Ner-Grefstad som utgangspunkt.